24sedam na otvaranju Nišvila: "Još ovaj put" (FOTO/VIDEO)

12.08.2022

08:30

0

Autor: Maja Kostić

Na glavnoj bini, zvezda večeri i ovogodišnja dobitnica festivalske nagrade za životno delo, pevačica Beti Đorđević

24sedam na otvaranju Nišvila: "Još ovaj put" (FOTO/VIDEO)
IMG-28044d81c727f162fbe2eb3b41f7a67c-V - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Pred prepunim platoom niške Tvrđave, sinoć je počeo 28. Festival džeza Nisville. 

Na glavnoj bini, zvezda večeri i ovogodišnja dobitnica festivalske nagrade za životno delo, pevačica Beti Đorđević, već na samom početku festivala, publiku je podigla na noge.

Niš ovih dana pleše u ritmu džeza koji se može čuti gotovo na svakom ćošku u centru grada. Za deset dana festivala publika će u Nišu moći da vidi 250 nastupa na 15 scena kao i 850 izvođača.

24sedam/Maja Kostić
 

Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da su i ove godine, uprkos znatno manjem budžetu, uspeli da dovedu posetioce i izvođače iz celog sveta.

- Pokušavamo da održimo onaj nivo koji smo dostigli 2015 i 2016. godine, kada nas je "Guardian" svrstao u top 10 festivala Evropske unije. Naravno, u lošim finansijskim uslovima mislim da smo ipak napravili dobar program i da publika neće primetiti manjkavosti koje mi primećujemo - kaže Ivan Blagojević.

Na glavnim festivalskim „Earth“ i „Sky“ binama čuće se najave zvučnih imena jazz-a i srodnih pravaca, među kojima je i „Magnifico“ iz Slovenije.

24sedam/Maja Kostić
 

- Od Al McKaya, Juliana Marleyja… Puno izvođača imaće zanimljive nastupe. Tu bih pomenuo Yellowjackets, Kurta Rosenwinkela, Kirka Lightseyja, najstarijeg učesnika ovogodišnjeg Nišvillea. Zatim Natašu Atlas sa Džambo Agushevi orkestrom.

Sjajni Jungsu Choi Tiny Orchestra iz Južne Koreje, zatim Saxman s Tajlanda, La Malbec iz Argentine i Wilcox iz Brazila. I odličan Big Band iz Poljske - navodi Blagojević.

Ovogodišnja dobitnica festivalske nagrade za životno delo je pevačica Beti Đorđević. Nagrada za fuziju jazza grand-prix „Šaban Bajramović“ pripala je Al McCay, dok je „Yellowjackets“ dobio priznanje za doprinos razvoju jazza „car Konstantin“.  

24sedam/Maja Kostić
 

Na još šest bina u Tvrđavi i njenoj blizini održavaju se prateći programi poput Međunarodnog festivala stripa „Striportama“ ili programa „Jazz for kids“, koji su besplatni za posetioce.

Bez obzira na veliko interesovanje publike i redu pred štandom za kupovinu karata, organizatori ističu i probleme.  

24sedam/Maja Kostić
 

- Festival više nije ekonomski održiv u ovim parametrima sa ovim skokom cena, ali mi nismo spremni da isporučujemo manji festival. Realno, za 200.000 evra, koliko nam grad pomaže, mi ne možemo da isporučimo festival od milion evra, a to je neki minimum minimuma da bismo održali top 10 evrolige - kaže Blagojević.

24sedam/Maja Kostić
 

Zbog toga se ovogodišnji Nisville održava pod sloganom „Još ovaj put“. Ovo je naznaka mogućnosti da se već sledeći ne održi u Srbiji, već možda, kako je Blagojević više puta isticao, u nekoj od zemalja Evropske unije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike