Svetska premijera filma "Usekovanje" u Moskvi: Priča o crnoj ovci u porodici

11.08.2022

13:30

0

Dva domaća ostvarenja biće prikazana u Rusiji

Svetska premijera filma "Usekovanje" u Moskvi: Priča o crnoj ovci u porodici
Usekovanje 01 - Copyright Film "Usekovanje" Košutnjak film/Akademija umetnosti

U glavnom takmičarskom programu festivala A kategorije u Moskvi biće prikazan “Usekovanje” u režiji Siniše Cvetića, film koji je nastao zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije.

Moskovski filmski festival ove godine biće održan po 44. put, ali u izmenjenom terminu – od 26. avgusta do 2. septembra, a deo glavnog takmičarskog programa, uz šest drugih filmova, biće i srpski dugometrražni igrani film “Usekovanje” u režiji mladog Siniše Cvetića, a po scenariju Davida Jovanovića.

U pitanju je međunarodna premijera ovog ostvarenja nastalog zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije.

Film "Usekovanje" Košutnjak film/Akademija umetnosti
 

“Usekovanje” predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana.

Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji.

Postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.

Uz Cvetića i Jovanovića autorsku ekipu filma čine: Marko Milovanović (direktor fotografije), Tihomir Dukić i Marko Tisovec (montažeri), Luka Broćić (kompozitor), Bojan Jovanović (scenograf), Snežana Karl (kostimografkinja), Nebojša Stojanović (snimatelj zvuka), Nebojša Zorić, Velibor Hajduković (dizajn i miks zvuka), Nataša Bošković (maskerka).

Film je realizovan u produkciji “Košutnjak filma”, producent filma je Zoran Janković, umetnički direktor Slobodan Terzić, a direktorka filma Višnja Nikitin.

Film "Usekovanje" Košutnjak film/Akademija umetnosti
 

Uloge tumače: Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić.

U selekciju kratkog metra na moskovskom festivalu međunarodnog i takmičarskog karaktera, A kategorije, uvršten je i diplomski film “Sami zajedno” Aglaje Filipović, dipl. rediteljke Akademije umetnosti u Beogradu.

U ovom dvadesetominutnom filmu glume Jovana Dragaš i Vladimir Gvojić, a sinopis otkriva sledeće: vraćajući se kući Ines i Vuk se slučajno upoznaju u Beogradu. Zbog nepredvidivih okolonosti prinuđeni su da dele hotelsku sobu. Dvoje mladih koji su odlaskom vani postali stranci u svom gradu otvaraju se jedno drugom tražeći sigurnost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike