Misterija Šopenove smrti: Tajnu čuva srce u konjaku

03.08.2022

10:30

0

Pošto nisu smeli da otvore hermetički zatvorenu teglu, naučnici su koristili fotografije visoke rezolucije

Misterija Šopenove smrti: Tajnu čuva srce u konjaku
profimedia-0327991636 - Copyright Frederik Šopen Profimedia

Poljsko-francuski pijanista i kompozitor Frederik Šopen umro je mlad, sa 39 godina.

Preminuo je 1849. godine, a verovalo se da je umro od čestog uzroka smrti u vreme romantizma - tuberkuloze, ali naučnici još uvek oko toga lome koplja.

Tako su poljski stručnjaci pre desetak godina to doveli u pitanje i objavili da je Šopen, kome je zdravlje uvek bilo vrlo krhko, patio od cistične fibroze.

Frederik Šopen Profimedia
 

Cistična fibroza je nasledna bolest koja zahvata probavni i disajni sistem, a karakteristično joj je začepljenje disajnih puteva abnormalno gustom sluzi. Bolesnici u proseku ne žive duže od četrdesetak godina.

Poljski naučnici, su prvi koji su koristili modernu tehnologiju u proučavanju Šopenovog srca.

- S velikom verovatnošću možemo reći da je u pitanju ipak tuberkuloza - rekao je voditelj istraživanja Mihael Vit, stručnjak na području molekularne i kliničke genetike.

Inače Šopenovo srce se čuva u tegli s tečnošću za koju se pretpostavlja da je konjak. Od Francuske revolucije konjak se u Francuskoj koristio za takve namene.

Dariusz Markowski/ Jaroslaw Golebiowski via AP
 

Srce je jasno vidljivo, dobro očuvano, u "tekućini boje ćilibara", tvrde naučnici.

Pošto nisu smeli da otvore hermetički zatvorenu teglu sa Šopenovim srcem, naučnici su koristili fotografije visoke rezolucije.

- Lezije koje su jasno vidljive na srčanoj kesi upućuju na tuberkulozu - rekao je Vit govoreći o spoljašnjoj srčanoj opni koja je tipično zahvaćena komplikacijama izazvanim tuberkulozom.

Ali Vit priznaje i da je bez DNK testiranja nemoguće u potpunosti isključiti mogućnost cistične fibroze.

Naučnici koji su izneli teoriju o mogućoj cističnoj fibrozi kao jedan od većih argumenata za nju navode Šopenovu hroničnu pothranjenost, koja je tipičan simptom bolesti. Šopen je na 1,70 metara visine težio samo 40 kilograma.

Poljsko ministarstvo kulture godinama odbija zahteve da se sprovede DNK ispitivanje Šopenovog srca strahujući kako bi ga takav postupak mogao trajno oštetiti.

Pixabay/Wikipedia
 

- Ne možemo to sto posto dokazati, ali verovatnost da je u pitanju tuberkuloza mnogo je, mnogo veća od cistične fibroze - rekao je Vit.

Šopenovo srce čuva se u zidu barokne crkve Svetog krsta u Varšavi. Time je ispoštovana njegova poslednja želja pre smrti u egzilu u Parizu 1849. godine. Ostatak njegovog tela pokopan je na pariskom groblju Per Lašas.

Rođen blizu Varšave 1810, Šopen je mnoga od svojih najpoznatijih dela komponovao u Francuskoj, zemlji svog oca, u kojoj je i sam završio 1831. nakon neuspelog poljskog ustanka protiv Ruskog Carstva.

Pošto nije želeo da prihvati ruski pasoš, više za života nije kročio u svoju i majčinu domovinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike