Mads Mikelsen, 20 svetskih premijera i kanski pobednik: Sve o ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu

02.08.2022

13:01

0

Voditeljka otvaranja svečane ceremonije biće mlada bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković

Mads Mikelsen, 20 svetskih premijera i kanski pobednik: Sve o ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu
sarajevo film copy - Copyright Sarajevo Film Festival Promo/Profimedia/SFF

28. izdanje Sarajevo Film Festivala biće održano od 12. do 19. avgusta.

Festival će otvoriti kanski pobednik film „Trougao tuge“, a švedskom reditelju ovog filma Rubenu Ostlundu biće uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Promo/Sarajevo Film Festival
 

Film „Trougao tuge“ za koji Ostlund potpisuje i scenario, koprodukcija je Švedske, Nemačke, Francuske i Velike Britanije. 

Među gostima ovogodišnjeg festivala biće i danski glumac Mads Mikelsen, a 14. avgusta će biti prikazan film "Lov" u kome igra glavnu ulogu.

Njemu će pre projekcije filma biti uručeno Počasno Srce Sarajeva. Danski glumac je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu 2020. godine, kojem zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa nije mogao da prisustvuje.

Mads Mikelsen Profimedia
 

Američki glumac, reditelj, dramski pisac i autor Džesi Ajzenberg, nominovan za Oskara, biće počasni gost 28. Sarajevo Film Festivala, najavili su danas organizatori.

Festival će 15. avgusta odati počast Ajzenbergu dodelom priznanja Počasno Srce Sarajeva, uoči projekcije filma "Nakon što spasiš svet", Ajzenbergovog rediteljskog dugometražnog prvenca.

Ajzenberg se proslavio u filmu "Društvena mreža", a pojavio se i u domaćoj seriji "Žigosani u reketu".

Džesi Ajzenberg Profimedia
 

Ovogodišnje izdanje festivala biće otvoreno svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajeva, a voditeljka će biti mlada bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković.

- Srećna sam i počašćena što mi je ove godine pripala uloga voditeljke ceremonije otvaranja, o kojoj sam potajno maštala još od studentskih dana. Sa nestrpljenjem i radošću očekujem 12. avgust! Sarajevo Film Festival je za mene jedan od najznačajnijih i najuzbudljivijih kulturnih događaja i vreme kada sam najviše zaljubljena u Sarajevo, koje odjednom oživi i posebno zablista. Kao mladoj glumici jako mi znači mogućnost da se sretnem s filmskim velikanima iz celog sveta čiji rad me inspiriše, kao i da, gledajući pažljivo odabrane filmove svetske i domaće kinematografije, upoznam rad svojih kolega - izjavila je glumica.

Helena Vuković SFF Promo
 

Festival će biti zatvoren svetskom premijerom filma Pjera Žalice „Praznik rada“.

- Zatvoriti Sarajevo Film Festival je posebna čast i novo iskustvo. Sve je to  preduslov za ogromnu tremu, ali verujem da nećemo izneveriti očekivanja publike i veličinu trenutka, jer smo radili u duhu kolektivnog entuzijazma i ljubavi, uvereni da važnu priču pričamo na pravi način. Nadam se dobrom vremenu i zdravlju, pa da zatvaranje bude veliki trenutak velikog Festivala. Zahvaljujem svima koji su radili i podržali film i Sarajevo Film Festivalu koji nam je dao najbolju moguću okolnost da ga premijerno prikažemo gledaocima, zbog kojih i za koje smo pravili film - izjavio je Žalica.

U filmu između ostalih igraju: Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Branka Katić, Jasna Žalica, Ermin Bravo i Branimir Popović.

Film "Praznik rada" SFF Promo
 

Za nagrade Srce Sarajeva ukupno će se takmičiti 51 film u četiri takmičarske selekcije: igrani, dokumentarni, kratki i studentski film. 20 filmova će imati svetsku, osam međunarodnu, jedan evropsku, 21 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Albanije, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Severne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

Nagrada Srce Sarajeva za najbolji igrani film iznosi 16.000 evra, za najbolju režiju 10.000, za najboljeg glumca i glumicu po 2.500 evra.

SFF promo
 

Takođe, u okviru filmskog festivala takmičiće se i najbolje regionalne serije.

Ovogodišnji program Pretpremijere Serije predstavlja pomno izabrane nedavno producirane regionalne dramske serije. Publika će moći da pogleda pretpremijere prve dve epizode šest dugoočekivanih regionalnih dramskih serija.

- Regionalna produkcija "high-end" serija je u porastu. Rezultat je vidljiv i u ovogodišnjoj selekciji, šestog po redu izdanja Pretpremijera Serija, gde s ponosom predstavljamo rekordan broj od čak šest serija iz četiri zemlje regiona. Različite su tematski, stilski i žanrovski. Bilo da ste ljubitelji krimića, komedije, misterije ili drame, sigurno ćete u ovoj selekciji pronaći bar jednu seriju koja će vas oduševiti. S nestrpljenjem ćete čekati jesen da vidite i druge epizode - izjavila je Tina Hajon, selektorka programa Pretpremijere Serije.

SFF promo
 

Tako će publika na ovom festival prvi put videti serije: “Kotlina” Danisa Tanovića, “Mama I tata se igraju rata 2”, Gordana Kičića, “Metrpolitanci”, Darija Vincea, “Pad” Bojana Vuletića, “Trigrad”, Sonje Prosenc, kao i seriju “U klinču” Aljoše Ćeranića I Miloša Avramovića,

Ove godine za Srce Sarajeva takmičiće se najbolji dokumentrani filmovi, a u međunarodnom žiriju su reditelj Hilal Baydarov iz Azerjbedžana, rediteljika Salome Jashi iz Gruzije i umetnička direktorka festivala Movies that Matter Margje de Koning iz Holandije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike