Na Paliću umesto u Italiji i Egiptu: Arsenijeviću i Ogresti priznanja za najbolje filmove (FOTO)

19.07.2022

07:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Film “Strahinja Banović” dobitnik je nagrade u kategoriji domaćih igranih filmova, a “Plavi cvijet” u kategoriji srpskih manjinskih koprodukcija

Na Paliću umesto u Italiji i Egiptu: Arsenijeviću i Ogresti priznanja za najbolje filmove (FOTO)
Z. Ogresta, Zorica Dimitrijević, Tanja Nježić, S. Arsenijević - Copyright Zrinko Ogresta, Zorica Dimitrijević, Tatjana Nježić i Stefan Arsenijević Promo/Damir Vujković

Treće festivalske večeri 29. Festivala evropskog filma Palić, u ponedeljak 18. jula, na Letnjoj pozornici uručene su nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) rediteljima najboljih filmova u prošloj godini.

Film “Strahinja BanovićStefana Arsenijevića dobitnik je nagrade u kategoriji domaćih igranih filmova, a “Plavi cvijetZrinka Ogreste u kategoriji srpskih manjinskih koprodukcija.

Promo/FEFP
 

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Tatjana Nježić, novinarka Blica, Zorica Dimitrijević, novinarka portala SEEcult, i Vladimir Džudović, novinar Radio Beograda.

- Jako mi znači ova nagrada, posebno što dolazi od ljudi i profesionalaca čije mišljenje i rad zaista cenim. Ovo je zatvaranje kruga - kada smo počeli da pišemo ovaj film, jedno od prvih istraživanja koje smo obavili bio je razgovor s migrantima nedaleko odavde, u staroj ciglani. Ti susreti i razgovori s pravim ljudima su nas zauvek promenili i pokazali koji put treba da sledimo dok pravimo ovaj film – izjavio je Stefan Arsenijević.

Stefan Arsenijević Promo/Damir Vujković
 

Žiri je nagradu ostvarenju “Strahinja Banović” obrazložio rečima: “Hvala vrednim filmskim jezikom, koji i o najtežem govori na suptilan, rafiniran, a tako snažan način, Arsenijević je slojevito prepleo sa jedne strane ovdašnju tradiciju i mit sa više nego aktuelnim, gorućim pitanjem savremenog sveta, kao što su migranti u slikovitu i rečitu lepezu.

Od pošasti koje kao legitimne takozvane vrednosti haraju ovim prostorima, do gorkog ukusa koji ostavlja učinak normi i takozvane pravde razvijenog sveta, u koje su ipak sve oči uprte. Posle dugo, dugo vremena, bio je to srpski film u glavnom programu festivala A kategorije u Karlovim Varima gde je, kao što znamo, trijumfovao, a potom nastavio da niže uspehe  i na drugim međunarodnim manifestacijama”.

Zrinko Ogresta je prilikom preuzimanja nagrade rekao:

- Ovo je moj osmi igrani film, a svih osam su prikazivani po festivalima u Srbiji. Paralelno s pozivom festivala na Paliću, dobio sam poziv za odlazak na još dva festivala koji se istovremeno održavaju - jedan na jugu Italije, a drugi u Egiptu. Ali kao što vidite, ja sam danas ovde.

Zrinko Ogresta Promo/Damir Vujković
 

U obrazloženju žirija za nagradu Zrinku Ogresti se navodi: “Kroz priču o savremenoj ženi, njenoj ćerki u tinejdžerskim godinama i majci koju sustižu zdravstveni problemi, te bivšem suprugu i zabranjenom partneru, snažnom a nepretencioznom filmskom poetikom film „Plavi cvijet“ preispituje nemogućnost komunikacije ne samo među ljudima, već i čoveka sa samim sobom, upućujući na zloslutne posledice. S druge strane daje upečatljivu sliku savremenog društva danas i ovde, čije je jedno od težišnih tačaka beznađe svih generacija, kao posledica neoliberalnog konteksta u kome je imetak sve, a čovek ništa”.

Asocijacija filmskih festivala Srbije osnovana je 2021. godine na inicijativu Filmskog centra Srbije, a njene članice su Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festival glumačkih ostvarenja - Filmski susreti (Niš), Leskovački internacionalni festival filmske režije, Festival autorskog filma (Beograd), Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac) i festival Slika u pokretu (Novi Sad).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike