Zrinko Ogresta: Protutnji život, a da najbližima nikada ne izgovorimo "oprosti" i "volim te"

22.09.2021

14:22 >> 14:30

0

Živimo u trenutku u kome smo konstantno okupirani aktuelnim, globalnim problemima koji su, kao, ključni za opstanak, a perfidno nas odvlače od nukleusa svako

Zrinko Ogresta: Protutnji život, a da najbližima nikada ne izgovorimo "oprosti" i "volim te"
Copyright Promo

Hrvatski reditelj Zrinko Ogresta osvojio je na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije 2016. Grand pri “Živojin Žika Pavlović” za režiju filma “S one strane”, a ove godine je ponovo bio u konkurenciji za nagradu sa ostvarenjem “Plavi cvijet”, sa kojim je trijumfovao u Puli.

Ogresta je u intervjuu za LIFFE govorio o ovom filmu koji u fokus stavlja porodične odnose.

Rado ste viđen gost Leskovačkog festivala filmske režije. Kakva su vaša iskustva?

Nije kurtoazija, zaista najlepša moguća. Od onih profesionalnih do onih ljudskih. Kad god se u bilo kakvoj prilici otvori razgovor o mojim iskustvima s međunarodnih festivala, izdvojim ono leskovačko kao zaista posebno. Znam da neki ovo možda i ne bi izgovorili, ali ja hoću jer je ljudski, a meni simpatično – Postoji samo jedna sitnica koju bih promenio u Leskovcu – nakon nedelju dana boravka i “ubijanja” u leskovačkim specijalitetima imam potrebu samo za čorbastom hranom.

Film “Plavi cvijet” / Promo

U filmu “Plavi cvijet” bavite se temama na koje smo, čini se, svi zaboravili, živeći pod senkom i pretnjom svakodnevice, a koje čine suštinu našeg postojanja, a to su: porodica, ljubav, odnosi… Koliko vam je bavljenje ovim temama prijalo i da li ste namerno napravili otklon od tzv. “velikih” tema?

Živimo u trenutku u kome smo konstantno okupirani aktuelnim, globalnim, svakojakim problemima koji su, kao, ključni za opstanak civilizacije i opšteg zdravlja i perfidno nas odvlače od nukleusa svakoga od nas pojedinačno, onog elementarno ljudskog, od naših temeljnih odnosa, od majke, oca, dece…Zapravo, čupa nas iz iskonskog, zdravog ljudskog korena, kao da naše prirodno, ljudsko seme nastoji da nadomesti kakvim generičkim semenom i kao da nam se na silu želi oduzeti ono što po prirodi jesmo. Upravo bi trebalo da ovakvi i slični sadržaji danas više nego ikada budu tzv. velika tema.

Film “Plavi cvijet” / Printscreen Youtube

Šta vam je kao reditelju bilo najuzbudljivije u toku rada na ovom filmu, a koji su vam bili najveći strahovi?

Protutnji život, a nekima od svojih najbližih nikada ne izgovorimo “oprosti” ili “volim te”. I onda žalimo. Barem ja. Zapravo to neizrečeno “oprosti” i neizrečeno “volim te” bili su mi okidači za filmsko oblikovanje ove priče. Zato i moja potreba da kroz Mirjanu, junakinju filma, to izgovorim makar fantazmagorički, u donekle nadrealnoj sceni u finalu filma, jedinom mestu gde se to moglo učiniti, jer su početak i završetak privilegovana mesta u kojima autor može učiniti radikalnije stilske i dramaturške iskorake.

Film “Plavi cvijet” / Printscreen Youtube

“Plavi cvijet” je nepretenciozna priča o Mirjani, sa kojom je gledaocu lako da se identifikuje i da se veže ne samo za njen lik, već i za ostale, koji su takođe oslikani sa puno topline. Da li je teško napraviti jedan istovremeno pitak i snažan film?

Film je uvek teško stvarati, mislim u onom pragmatičnom smislu. Međutim kada ga stvarate s iskrenom potrebom, s ljubavlju, onda to i nije tako teško i gledalac prepoznaje kako je film rađan s lakoćom.

Film “Plavi cvijet” / Printscreen Youtube

Vaš autorski pečat je jak i prepoznatljiv. Koliko vam je to važno i da li ste svesno radili na tome, na izgradnji sopstvenog filmskog izraza?

Apsolutno ne. Imam vlastiti svetonazor i vlastitu stvaralačku poetiku koje su s vremenom prepoznate i priznate. Imam popriličan otpor prema stvaranju kome je temeljni interes manifestacija vlastitog stila, vlastitih “autorskih bicepsa”.

Pročitajte još

Početak je nove akademske godine. Šta najčešće govorite svojim studentima, budućim rediteljima, a što bi predstavljalo esenciju vaših saveta mladim autorima danas?

Da nastoje biti i ostati svoji, ne odustajati od vlastitih svetonazora, sadržajnih i izražajnih. I nikako da ne nastoje da se baš svima svide.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike