Ukrajinka i Rus biraju filmove na Paliću: Publiku očekuje preko 130 ostvarenja

20.06.2022

13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Posetioci će, osim u izuzetnim delima sedme umetnosti, moći da uživaju u koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima

Ukrajinka i Rus biraju filmove na Paliću: Publiku očekuje preko 130 ostvarenja
298370_nikolaj-nikitin-photo-credits-sofa-school-of-film-advancement_orig - Copyright Julija Sinkevič, Nikolaj Nikitin Promo/ Andriy Maximov/SOFA - School of Film Advancement/FEFP

Festival evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 16. do 22. jula u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, objavio je imena novih selektora takmičarskih programa festivala.

Promo/FEFP
 

Selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, a selektorka programa “Paralele i sudari” je Julija Sinkevič.

Nikolaj Nikitin, glavni predavač u SOFA (School of Film Advancement), na Festivalu evropskog filma Palić bio je umetnički direktor od 2006. do 2017. godine, a takođe je i kustos Nedelje kritike na manifestaciji Tallinn Black Nights Film Festival. Nikolaj je već 18 godina prisutan na Berlinskom filmskom festivalu, a poslednje dve i po decenije radi kao filmski kustos i kritičar na brojnim filmskim festivalima širom Evrope, Gete-Institutu i Francuskom institutu.

Nikolaj Nikitin Promo/SOFA - School of Film Advancement
 

Kao osnivač nezavisnog nemačkog filmskog časopisa Schnitt (1995) i festivala filmske montaže Filmplus (2001), bio je član mnogih međunarodnih koprodukcijskih žirija, savetnik evropskih finansijskih tela, kao i predavač na filmskim školama i filmskim festivalima širom sveta. Nikolaj živi u Berlinu i član je EFA, FIPRESCI, kao i član Generalne skupštine CINEUROPA.

Julija Sinkevič je filmski producent, selektor, konsultant, suosnivač i član Nadzornog odbora Ukrajinske filmske akademije, član Nadzornog odbora Ukrajinskog instituta, član Evropske filmske akademije, osnivač JS Films LLC. Poslednjih 10 godina radila je kao generalni producent Međunarodnog filmskog festivala u Odesi.

Julija Sinkevič Promo/Andriy Maximov
 

Radeći nekoliko godina u distributerskoj i produkcijskoj kući Arthouse Traffic Julija je bila zadužena za festivalsku promociju selekcije kratkih filmova „Ljuti Ukrajinci” i dugometražnih filmova u produkciji kompanije. Kao filmska producentkinja koproducirala je dokumentarni film Vitalija Manskog „Close Relations“ i "Heatsingers" Nadie Parfan. Trenutno završava igrani film „Lucky girl” Marisije Nikitiuk i razvija film „Lesia” Nane Janelidze.

Ovogodišnje, dvadeset deveto izdanje Festivala evropskog filma Palić tradicionalno se održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Promo/FEFP
 

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima - koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike