Kako smo skuvali „Riblju čorbu“ za muzičare koji piju: Nepoznata priča o kultnom albumu koji je opet pred publikom (FOTO)

15.07.2022

09:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Bend je ušao u istoriju naše diskografije tako što je među retkima miksovao album u Londonu, i to na trakama high-speed brzine, što je najviši standard profesionalnih snimaka na analognim magnetofonima

Kako smo skuvali „Riblju čorbu“ za muzičare koji piju: Nepoznata priča o kultnom albumu koji je opet pred publikom (FOTO)
Copyright Privatna arhiva/ Bora Đorđević

Jedan od najuspešnijih i najtiražnijih regionalnih rok bendova „Riblja čorba“ objavio je 1984. godine album "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju". U pitanju je jedini album koji su objavili za Jugoton, a koji je s godinama stekao kultni status.

„Riblja čorba“ je ušla u istoriju naše diskografije tako što je među retkima miksovala album u Eden Studios, u Londonu, i to na trakama high-speed brzine - 30 inča u sekundi, odnosno 76,2 centimetara u sekundi, što je najviši standard profesionalnih snimaka na analognim magnetofonima.

Miks albuma "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju" rađen je u martu 1984. godine, producenti su bili Kornelije Kovač i „Riblja čorba“, a inženjer Bob Painter.

Promo/Croatia Records
 

38 godina kasnije album dobija zasluženi tretman zahvaljujući izdavačkoj kući Croatia Records koja će objavila reizdanje vinila rezanog u pola brzine u Abbey Road Studios u Londonu. Half-speed master radio je Miles Showell.

Da priča bude još bolja, pesme su samo za ovu priliku remasterizovane upravo s high speed magnetofonskih traka. Remaster je radio Goran Martinac u Croatia Records studiju koji je pripremio i Hi-res (96kHz/24-bit) verziju albuma za striming servise koja je takođe dostupna.

Vinilno reizdanje albuma nosi prefiks luksuzno. Uz 180-gramski crni vinil „gatefold“ pakovanje donosi i bogatu popratnu knjižicu na 12 stranica s velikim tekstom ili svedočanstvom glavnog urednika Jugotona i dugogodišnjeg urednika Croatia Records-a, Siniše Škarice koji je opisao trenutak dovođenja „Riblje čorbe“ u tadašnji Jugoton i popratna događanja u diskografiji, ali njihov odlazak.

Promo/Croatia Records
 

"Zvonio je onaj stari broj 041/216-915 (Zagreb ima isti pozivni!). 'Molim?' Dobro se sećam, javio sam se zamalo pevajući, kako to ponekad znam u skladu s dobrim raspoloženjem, ali svakako u neskladu s petkom, u kasno poslepodne, kada te sutra čeka radna subota. Jesam li to slutio dobre vesti s druge strane žice? Međutim...", započinje sjajan popratni tekst Škarica, a završava ga sljedećim riječima:

"Ako nisam uspeo da vas uverim da su 'Muzičari koji piju' u samom vrhu Čorbine produkcije, odnosno ako vam nisam pomogao objasnivši vam razloge zbog kojih su, moguće, zaista pali na lestvici vaših očekivanja… ako ste ostali tvrdoglavo pri tome da je „Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju“ lošiji album, odbačen iz vaše pobožno čuvane kolekcije, onda vam predlažem da sve pošaljete na neko mesto, upravo onako kako bi to učinio vaš junak, i zaboravite da ste potrošili vreme čitajući ove uzaludne retke."

Promo/Croatia Records
 

Tekst Siniše Škarice prate sjajne studijske i live fotografije Zorana Trbovića na kojima možemo videti tadašnju postavu benda: Bora Đorđević (vokal), Bajaga (gitara), Rajko Kojić (gitara), Miša Aleksić (bas gitara) i Vladimir Vlada Golubović (bubnjevi).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike