“Hotel Jugoslavija” Bajage i benda E-play proglašena za pesmu godine (FOTO/VIDEO)

11.02.2022

12:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Emisija „Bunt“ na RTS-u ustanovila je ovo priznanje prošle godine

“Hotel Jugoslavija” Bajage i benda E-play proglašena za pesmu godine (FOTO/VIDEO)
bajaga foto-nebojsa-babic-4A - Copyright Promo/Nebojša Babić

Pesma "Hotel Jugoslavija" koju su prošle godine objavili Momčilo Bajagić Bajaga i bend E-play, osvojila je najviše glasova žirija novoustanovljene nagrade "Pesma godine", saopšteno je sinoć u emisiji "Bunt" na RTS- u.

Emisija „Bunt“ je ustanovila ovu nagradu prošle godine a obrazlažući drugu po redu dodelu priznanja za najbolju pesmu, autorka i urednica emisije Branka Glavonjić je navela:

- Iako su poslednje gotovo tri godine zbog situacije izazvane pandemijom znatno usporile dešavanja na domaćoj rok sceni u smislu javnog izvođenja ove muzike, ispostavilo se da stvaralački žar domaćih autora nije ugašen. Nagrada emisije „Bunt“ za pesmu godine je i ustanovljena da bi bila neka vrsta podrške u vremenima kada je sve važnije od umetnosti.

Svaka vrsta umetničke forme je poput hrane, vazduha i vode, nezaobilazna karika koja čini našu svakodnevicu lepšom i lakšom. Kada čujete svakog meseca preko dvadeset pesama i vidite isto toliko sjajnih video ostvarenja, onda je i vaš zadatak da na neki način nagradite rad i trud muzičara, koji uprkos svemu vredno stvaraju - istakla je Glavonjićeva.

Bend E-play, Bajaga i Branka Glavonjić Promo/RTS
 

Žiri, koji je odlučivao o dobitniku ovog značajnog priznanja, radio je u istom sastavu kao i prošle godine, kada je prvu titulu "Pesma godine" (2020) osvojila kompozicija "Sloboda" grupe E-play.

Članovi žirija su bili: Katarina Epštajn (urednica emisije „Pop karusel“, Radio Beograda 1), Ana Milićević (urednica TV kanala RTS Muzika), Olga Kepčija (muzička urednica i voditeljka na Radio Beogradu 202), Stefan Jovčić (novinar i voditelj emisije „Bunt“) i Branka Glavonjić (autor emisije „Bunt“).

- Zahvaljujemo svima koji su o ovom priznanju odlučivali, hvala na nagradi, zaista nam je zadovoljstvo i čast - rekla je Maja Cvetković (E- play) i dodala:

- Prethodni period za mene kao autora nije bio baš sjajan zbog raznoraznih okolnosti i pitala sam se šta bih to mogla da učinim, kako da se izmestim i da se nešto lepo desi. I onda sam pozvala Bajagu, iako nisam imala sasvim jasnu ideju kako bi to tačno trebalo da bude realizovano. Ali, nakon tog poziva sve je teklo spontano i lako smo se razumeli.

Promo / Nebojša Babić
 

Bajaga takođe nije krio zadovoljstvo zbog uspeha pesme i ove nagrade:

- Maja Cvetković i ja se dugo poznajemo, njen predlog mi se odmah dopao a i inače mi se dopada to što ona radi. Zato je moja reakcija bila: „Hajde da probamo“. Kako je vreme odmicalo, sve smo lepše i lepše sređivali pesmu.  Mislim da je baš dobra ideja da ljudi koji inače ne sviraju zajedno, ponekad naprave i taj iskorak da sarađuju i nešto naprave, naročito kad ispadne ovako dobro i na opšte zadovoljstvo, kao što je pesma "Hotel Jugoslavija“ - rekao je Bajagić.

- Bilo je ovo baš zanimljivo iskustvo, divno smo sarađivali iako znamo kakva je Bajagina biografija i šta je sve postigao, kakvi su sve njegovi talenti. Nisam znala kako ćemo se uklopiti. Dok smo radili na pesmi a potom i tokom snimanja video spota, saznala sam nešto novo o njemu i ispratila kakav je njegov pristup svakom segmentu nastajanja pesme, od stihova do muzike.

Tokom procesa, odlično su se uklopili i ostali članovi mog i Bajaginog benda - Trut i Nemanja iz E-play-a, kao i Lokner koji je dao specifičan šarm i sasvim poseban muzički "začin" pesmi "Hotel Jugoslavija" i sve je ispalo sjajno - otkrila je u emisiji „Bunt“ Maja Cvetković.

Promo / Nebojša Babić
 

Branka Glavonjić je istakla da joj je drago što je nagrada ove godine otišla u ruke benda koji predvodi žena:

- Posebno mi je drago što je nagrada za najbolju pesmu 2021. i ovog puta otišla u ruke benda E-play, kojeg predvodi jedna žena, osnivačica, autorka, pevačica i basistkinja Maja Cvetković.

Premda je pesma "Hotel Jugoslavija" koju je uradila sa jednom od najvećih zvezda regiona Momčilom Bajagićem Bajagom već našla put do publike, tek će u budućem vremenu pokazati svoju izvornu lepotu, slojevitost i nijanse koje je ne čine jednokratnim, instant hitom.

Ispostavilo se i da je video ostvarenje za pesmu "Hotel Jugoslavija" Vuka Protića još jednom savršeno i slikovito ispratilo sve što je autorski tandem Cvetković/Bajagić želeo da nam muzički iskaže - zaključila je Glavonjićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike