Posle ovog koncerta "Riblje čorbe" plakala je cela SFRJ: Željki su jednostavno pregazili srce, a onda se nizala tragedija za tragedijom!

17.02.2022

09:09

0

Ova strašna nesreća njenoj porodici je uništila život. Posle Željke, starija sestra obolela je od Hočkinovog limfoma i umrla, a otac je preminuo pre 23 godine

Posle ovog koncerta "Riblje čorbe" plakala je cela SFRJ: Željki su jednostavno pregazili srce, a onda se nizala tragedija za tragedijom!
riblja čorba (14) - Copyright YouTube/ Riblja Čorba Official channel

Prohladnog kasnog poslepodneva 8. februara 1982, reke mladih slivale su se prema zagrebačkom Domu sportova. U okolnim ulicama pevalo se "Ostani đubre do kraja" i "Dva dinara druže", uzbuđenje se osećalo u vazduhu... U Velikoj dvorani te večeri nastupala je "Riblja čorba", a turneja im je bila gotovo zloslutnog naziva "Ko preživi, pričaće". U Zagrebu su se među mladima tada slušali "Parni valjak", "Bijelo dugme"..., i svi su želeli da budu na još jednom velikom koncertu.

Četrnaestogodišnja Željka Marjanović dobila je kartu za koncert od prijatelja iz razreda, oboje su pohađali Osnovnu školu Augusta Šenoe. Dečak je slavio rođendan, pa je počastio desetoro prijatelja izlaskom. Jednu je dobio i Željkin brat blizanac, Željko. Visoka, plavooka i svetlokosa devojka prelepog osmeha, kako Željku opisuju prijatelji, na koncert je krenula s drugaricama iz razreda.

- Bila je vesela, puna života. U crkvi je pevala kao da anđeli pevaju - ispričala je nakon toliko godina njena majka Matilda Marjanović (83).

Devojka je godinu dana glumila u Zagrebačkom kazalištu mladih, bila je odlična učenica i omiljena u društvu. Koncertu se danima veselila. Niko nije ni slutio da će se te večeri dogoditi tragedija. U strašnoj gužvi na platou ispred dvorane Doma sportova Željka je poginula, a još 15 ljudi je povređeno.

- Jednostavno su joj pregazili srce - rekla je majka.

Tragedija za tragedijom

YouTube/ Riblja Čorba Official channel
 

 

Ova strašna nesreća je porodici iz Dobriline 6 uništila život. Posle Željke, starija sestra je obolela od Hočkinovog limfoma i umrla, a otac je preminuo pre 23 godine.

- Suprug se nikada nije oporavio od gubitka. Grozno je sve. Preteško mi je - ispričala je majka, i dodala kako im se niko od organizatora nikada nije javio, niti izvinio.

Ingrid Korenčić, koja je bila Željkina komšinica, priseća se kako su se svi čudili da su ulazi te večeri u dvoranu zatvoreni, iako je već bilo prošlo 19 sati. Kaže da je gužva bila stravična, svi su nestrpljivo iščekivali koncert. Neki od okupljenih već su bili nervozni. I onda su organizatori otvorili vrata, ali samo jedna. Tada je nastao stampedo.

- Svi su hteli unutra. Odmah i sad. Što pre. Nisi ni mogao da hodaš. Rulja te gurala. Napred, nazad... Guraju se, usput neki piju, neki su se već potukli. Mic po mic i već smo na betonskom usponu. Nas, nekoliko devojaka, držimo se za ruke, ali ne dlanovima nego ispod ruku, i tako idemo. Da nas ne sruše, da nas ne razdvoje. Neki su padali oko nas, pa su ih drugi dizali, koliko su mogli. Bili smo stisnuti jedan do drugog - priča Ingrid, koju sećanje na to veče uvek iznova uznemiruje.

Čulo se vrištanje. Seća se kako je u jednom trenu izgubila ravnotežu i počela da pada:

- Samo sam videla spasonosne ruke jednog vojnika pored mene, kako me prima i diže gore, da me ne pregaze. Užasno je bilo slušati vrištanje onih koje je gomila pritisnula na stakla od ulaza, a oni nisu imali kud.

Nakon te večeri, ona u Dom sportova nije kročila.

 

Sonja se i ne seća koncerta, završila sa napuknućem rebra

YouTube/ Riblja Čorba Official channel
 

 

Sonja P., profesorka srpskog jezika, u to vreme je bila brucoš na Filozofskom fakultetu.

- Tada niko od nas nije razmišljao o opasnosti. Imala sam 19 godina. Bilo je to drugo vreme, nije se išlo na koncerte izvan grada. Družili smo se s grupama, i kad je "Čorba" dolazila u Zagreb, bilo je jasno da moraš tu biti - priseća se ona.

Pred dvoranom se još oko pola osam našla neverovatna masa ljudi. Prodato je mnogo više karata od najavljenih 9.000. Kasnije je organizator spominjao brojku od 10.500, a na koncertu se okupilo između 18.000 i 20.000 gledalaca. Karte su se masovno falsifilkovale, preprodavale foto-kopije pred ulazom u dvoranu.

- Organizatori su pretpostavili kako ima puno falsifikovanih karata pa su otvorili jedan ulaz. Ušli smo u predvorje. Mislim da se tada i dogodila nesreća. Čulo se vozilo hitne pomoći. Nastao je stampedo, a ja sam se iznenada našla pritisnuta uz jedan stub. Počela je da me hvata panika. Nikog mog nije bilo u blizini, pogubili smo se u gomili. U jednom trenutku ostala sam bez vazduha, a nakon toga, pritisak je popustio i ušla sam u dvoranu. Koncert sam preslušala, iako ga se uopće ne sećam - ispričala je Sonja P., koja roditeljima nije ni rekla da je bila na koncertu jer je bila sigurna da bi joj zabranili izlaske.

Sutradan je zbog bolova otišla kod lekara i saznala da ima napuknuće tri rebra.

Niko nije ni znao za tragediju, koncert je održan

YouTube/ Riblja Čorba Official channel
 

 

Nesreća se dogodila u trenutku kada je masa krenula uz betonsku stazu prema ulaznim vratima. U gužvi, Željka Marjanović pala je na betonsku stazu. Tu su je primetila dva mladića koja su je izvukla iz gužve i pružila prvu pomoć. U međuvremenu, lekari hitne pomoći pokušavali su da se probiju do devojčice. Iako su uspeli, na putu prema bolnici Željka je izdahnula. Niko na koncertu nije znao da se dogodila tragedija, i "Riblja čorba" je održala nastup.

Sagovornici kažu da nakon svega nisu ušli u dvoranu nego su bili doslovno silinom ugurani u nju. Ingrid nam kaže da joj kartu nisu ni pogledali. Ne bi ni mogli, jer nije ni mogla dići ruku od silne gužve, a kartu je u tom metežu potpuno izgužvala.

- Čula se hitna pomoć. Pomislila sam da je nekom pozlilo. Bilo nam je samo važno to da čekamo "Čorbu". Dvorana je puna, prepuna... 

Tada se proneo glas od jednog do drugog da se nešto dogodilo, da je devojka pala. Ali niko nije previše mario za to. Koncert je počeo, a nakon dva ili tri bisa, Ingrid se više ne seća tačno, bilo je gotovo. Tek sutradan su iz novina sve saznali. Iako je Željka umrla pre početka svirke, sviralo se i divljalo dobrih sat vremena, ako ne i duže, prisećaju se posetioci.

Stampedo i po završetku koncerta

 

Stampedo je bio i na završetku koncerta, ali tada su bila otvorena sva vrata.

- Sutradan me dočekala tužna vest. Ta devojka je smrtno stradala. Željka... moja komšinica. Ja sam iz Gredičke. Tada smo se družili po parkićima. Naš je bio Zelenpark, Zorkovečka ulica. Sećam se, došli smo tamo drugog dana s lampašima, plakali i dugo u noć bili smo tamo - kaže Ingrid, koja od tada više nikada nije slušala "Riblju čorbu". 

Devojčicin brat odustao od koncerta

YouTube/ Riblja Čorba Official channel
 

 

Do 22 sata te večeri Željko Marjanović se vratio kući. Zbog gužve je odustao od koncerta. Kako njegova sestra Željka nije dolazila čitave noći, majka je otišla da je traži. Suprug je bio u bolnici na lečenju, a ona je otišla u policijsku stanicu. Rekli su joj kako njih dosta posle koncerta neće doći kući, da se ne uzrujava i da sačeka jutro. Onda je otišla u Vinogradsku bolnicu. Ništa. U hitnoj pomoći su joj rekli: "Dođite, da vidite". Bilo je pola osam ujutro drugoga dana. Majka je prepoznala svoju Željku po stvarima...

Javno tužilaštvo je potom izdalo zahtev za sprovođenje hitne istrage protiv nepoznatih odgovornih osoba u povodu smrti Željke Marjanović. Nalaz lekara je potvrdio smrt Željke Marjanović, nastalu usled rupture (prskanja) srca prouzrokovanog snažnim spoljnim pritiskom. 

Na konferenciji za novinare Josip Šliber, tadašnji sekretar Gradskog SUP-a, rekao je da uzroci ove nesreće leže u propustima organizacije koncerta. Prodato je mnogo više karata od najavljenih 9.000, tako da se na koncertu okupilo između 18.000 i 20.000 gledalaca.

Objavili su da nije bilo ozbiljnijeg kršenja javnog reda i mira, a to znači da nije bilo ni razloga da policija interveniše niti da se zove naknadno pojačanje.

Ante Vrdoljak, koji je u to vreme bio direktor Doma sportova, izjavio je: 

- Učinili smo sve što smo mogli. Održavanje reda izvan Doma sportova u domenu je policije, a znate kako policija nikad nije kriva. Bila je istraga i utvrdilo se da organizator ne može odgovarati za stvari izvan Dvorane.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike