Degaova balerina u novom izdanju: Umetničko delo kao hologram (FOTO)

08.05.2022

15:00

0

Prikaz bronzane skulpture bila je prikazana unutar osvetljene kutije veličine frižidera

Degaova balerina u novom izdanju: Umetničko delo kao hologram (FOTO)
profimedia-0687310842 - Copyright Profimedia

Aukcijska kuća Kristi kako bi izbegla troškove i složenost transporta na svetsku turneju šalje hologram čuvene balerine s potpisom francuskog umetnika Edgara Degaa.

Hologram skulpture vredne 20 miliona dolara obišao je ekspoziture pomenute aukcijske kuće u San Francisku i Hong Kongu u susret predstojećoj aukciji na kojoj će se naći kolekcija pokojne An Bas, piše ArtNet.

Prikaz bronzane skulpture bila je prikazana unutar osvetljene kutije veličine frižidera, a korišćena je tehnologija kao i ona koja je "odvela" Tupaka na Koačelu.

Ovo je prvi put da je Kristi primenuo ovu tehnologiju, za koju smatra da može biti dobra alternativa sve rizičnijoj, ali i ekološki štetnoj i preterano skupoj međunarodnoj isporuci vrednih umetničkih dela.

Profimedia
 

- Hologram pruža realističnu digitalnu repliku, a prikazuje tri dimenzije skulpture što omogućava  imerzivno i interaktivno iskustvo posmatraču -  kaže predstavnik aukcijske kuće zadužen za digitalne medije i tehnologiju.

Čuvena Degaova balerina je posebno osetljiva s obrzirom na godinu nastanka.

Prema procenama, originalna skulptura - odnosno bronzani odlivak koji je napravljen 1927. godine na osnovu voštanog modela koji datira iz 1879-81, dostići između 20 i 30 miliona dolara na aukciji koja će biti održana 12. maja u Njujorku.  

Biće to jedno od tri umetnička dela ovog umetnika koja će se naći u ponudi.  

Ipak, prema rečima čelnika Kristi za sada nema planova za buduća "razgledanja" uz pomoć savremene tehnologije, odnosno holograma.

Profimedia
 

Inače, uređaj koji se koristi za prikazivanje Degaove balerine vlasništvo je kompanije Proto iz Los Anđelesa, koja omogućava korisnicima da prenose žive, trodimenzionalne predstave o sebi što navode da smanjuje ogromnu količinu vremena i novca, ali i doprinosi očuvanju životne sredine.

Saradnja sa Kristi nije za Proto prva u oblasti umetnosti budući da je ova firma bila uključena u predstavljanje mnogih NFT projekata, između ostalog, i na prošlogodišnjem festivalu (sajmu) Art Basel u Majami Biču.

Prema rečima Dejvida Nasbauma, izvršnog direktora Protoa, njegova kompanija je otvorena i za druge umetničke saradnje i smatra da bi bilo interesantno videti da kraljica performansa Marina Abramović radi nešto s njima.

- Da li bi performans Umetnik je prisutan "radio" preko holoportovanja? - upitao je on za ArtNet.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike