„Ja sam Isus Hrist! Ustao sam iz mrtvih!“: Posle ovih reči usledio je udarac čekićem

26.06.2021

18:07 >> 18:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Stvarno je čudo da jedan kamen, u početku bez ikakvog oblika, može postati savršenstvo kakvo i priroda s teškoćom stvara od krvi i mesa.

„Ja sam Isus Hrist! Ustao sam iz mrtvih!“: Posle ovih reči usledio je udarac čekićem
Copyright Pieta/Profimedia

Mikelanđelo Buonaroti je tokom svog života smatran najvećim umetnikom svog vremena, a od tada pa do danas jednim od najvećih svih vremena. Rođen 1475. godine u malom gradu Karpeza, u tadašnjoj Firentinskoj republici, pod punim imenom Mikelanđelo di Ludoviko Buonaroti Simoni, predstavlja jednog od najznačajnih umetnika renesanse.

Pored vajarstva i slikarstva, Mikelanđelo je ostavio trag ne samo u italijanskoj arhitekturi nego i u poeziji. Jedna od njegovih najznačajnijih i najpoznatijih skulptura koja ne intrigira samo po svom izgledu i lepoti, nego i po pričama i tajnama koje se vezuju za nju je čuvena Pieta.

Mikelanđelo Buonaroti/ Profimedia

Pieta se smatra prvom slavnom Mikelanđelovom stautom. Nalazi se u bazilici Svetog Petra u Vatikanu. Bukvalan prevod reči „pieta“ je „sažaljenje“, a skulptura predstavlja Bogorodicu koja drži mrtvog Isusa Hrista u svom naručju posle raspeća.

Pieta predstavlja scenu oplakivanja smrti Isusa Hrista. Prikazana je mladolika Bogorodica, koja sedi sa mrtvim sinom u krilu. Vijugavo telo Isusa Hrista leži preko njenih kolena koja su ogrnuta velikim ogrtačem, a njena ispružena leva ruka ponavlja taj položaj. Ogrtač fizički sjedinjuje Bogorodicu i Isusa u jednu celinu, naglašavajući simbolički njihovu duhovnu povezanost. Kontrasti dve figure – muško i žensko, vertikalno i horizontalno, nag i odevena, mrtav i živa razjašnjavaju ikonografsku strukturu.

Pieta/Profimedia

Mikelanđelo je telo za lik Bogorodice preuzeo iz dela Jakopa dela Kverče, a otmeno lice i dekorativnu draperiju od Andrea del Verokija. Prema jednoj legendi, kada su ga pitali zašto je prikazao mladu Bogorodicu, odgovorio je da je njena mladost rezultat njene čestitosti.

Ovu skulpturu je Mikelanđelo završio sa samo dvadeset tri godine. U umetničkom svetu doživljava se kao remek-delo bez presedana, s obzirom na to da je Bogorodica prikazana kao mlada, a tragovi Isusovog raspeća se mogu primetiti samo na šakama. Za Pietu je Mikelanđelov učenik i prijatelj Đorđo Vazari napisao: „Stvarno je čudo da jedan kamen, u početku bez ikakvog oblika, može postati savršenstvo kakvo i priroda s teškoćom stvara od krvi i mesa.“

Pieta/Profimedia

Ovo je jedini rad koji je Mikelanđelo ikada potpisao, a potpis koji se može videti na Bogorodičinoj odori glasi: „Ovo je napravio Mikelanđelo Buonaroti iz Firence“. Jedan od razloga zašto je umetnik samo na ovo delo stavio svoj potpis jeste taj što je Mikelanđelo jednom prilikom posmatrajući Pietu načuo razgovor dvoje ljudi koji su se pitali ko je tvorac. Nakon što su ga pomešali sa određenim vajarom iz Milana, odlučio je da svima stavi do znanja ko zapravo stoji iza ove skulpture. To je uradio tokom noći, bez svedoka, ali se kasnije pokajao i odlučio je da nijedan svoj rad više ne potpiše. Ipak, ovaj potpis mu je doneo ogromnu slavu koja traje i danas.

Pieta/Profimedia

Mikelanđelo je stvorio skulpturu iz jednog komada mermera iz Karare koji je bio omiljeni materijal skulptora još od vremena drevnog Rima. Pietu su kritikovali zbog predstave Bogorodice, jer su se neki crkveni velikodostojnici zgražavali su nad tim kako je prikazana premladom da bi imala sina od 33 godine.

Nažalost, ovo remek-delo je pretrpelo veliku štetu 1972. godine kada je mentalno oboleli čovek, nezaposleni geolog iz Mađarske Laslo Tot, čekićem razbio njene delove vičući: „Ja sam Isus Hrist! Ustao sam iz mrtvih!“. Sa petnaest udaraca uništio je Bogorodičinu ruku, nos i deo oko očiju. Nakon pažljive rekonstrukcije koja je trajala deset meseci, Pieta se danas može videti samo pod zaštitnim staklom.

Pieta/Profimedia

Mikelanđelova istrajnost, večna kreativnost i posvećenost neiscrpnom radu su doveli do ovakvih bezvremenih i veličanstvenih skulptura. Iako mlad, on je počeo da se bavi umetnošću ozbiljno od početka bez većih potreba za odmorom, jer je njemu rad bio ekvivalentan življenju.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike