Spomenik Bati Živojinoviću, „Statuete slobode“ Tanji Bošković, Šotri i Kovačeviću: U susret 50. Sofestu

29.06.2022

08:01

0

Na jubilarnom izdanju festivala biće prikazano 27 filmova u okviru takmičarske konkurencije

Spomenik Bati Živojinoviću, „Statuete slobode“ Tanji Bošković, Šotri i Kovačeviću: U susret 50. Sofestu
Bata Živojinović Tanja Bošković Dušan Kovačević Zdravko Šotra - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović ATAImages/ Antonio Ahel

Jubilarni 50. "Sofest" biće održan od 4. do 10. jula u Sopotu, pod sloganom „Prvih pedeset“, gde će biti prikazano 27 filmova u okviru takmičarske konkurencije, od kojih dva premijerno, a na otvaranju će biti otkriven spomenik glumačkom velikanu Velimiru Bati Živojinoviću, najavili su organizatori.

Bata Živojinović Privatan arhiva porodice Živojinović
 

Umetnički direktor Filmskog festivala u Sopotu Aleksandar Avramović na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda je rekao da su ovogodišnji dobitnici festivalske nagrade "Statueta slobode" za doprinos filmskoj umetnosti glumica Tanja Bošković, scenograf Milenko Jeremić, reditelj Zdravko Šotra i scenarista i reditelj Dušan Kovačević.

24sedam/Goran Sivački
 

 - Povodom jubileja odlučeno je da izuzetno dodelimo četiri ''Statuete slobode'' za ogromne doprinose filmskoj umetnosti i tako ovekovečimo grandiozna dela četvoro velikih umetnika. Ovakva umetnička reprezentacija činila bi veliku čast i mnogo većim kinematografijama i kulturama - istakao je Avramović.

Aleksandar Avramović Promo/Belkisa Abdulović
 

Kako je najavljeno, pored dodele "Statueta slobode" na otvaranju festivala biće svečano otkriven i spomenik Živojinoviću (1933-2016), vajara Ranka Ðankovića i Livnice Jeremić, ispred zgrade Centra za kulturu Sopot, u kojoj se održava festivalski program.

- Neće proći mnogo vremena, a mladi, i ne samo mladi, će zakazivati sastanke na klupi kod Bate - rekao je Avramović.

Tanjug / Tara Radovanović
 

Na "Sofestu" će 5. jula premijeru imati debitantski film "Usekovanje" reditelja Siniše Cvetića. U pitanju je portret jedne porodice u kojoj se roditelji razvode, a sin koji je "crna ovca" krije da je narkoman. Glavne uloge tumače Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež i drugi.

Slovenačko-srpska koprodukcija "Svemir među nama", rediteljke Rahele Jagrič Pirc, omladinski film o odrastanju u kome igraju Ivo Barišić, Kolja Čilima Budišin, Jakob Cilenšek i drugi imaće premijeru 10. jula.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Na otvaranju će biti prikazan film "Toma", a među ostalim ostvarenjima na festivalu su Kovačevićeva drama "Nije loše biti čovek", "Opkoljeni" reditelja Milosava Savića o borbi četničkog komandanta Nikole Kalabića sa Nemcima 1942. godine i komedija "Ne igraj na Engleze", u kojoj je poslednju filmsku ulogu ostvario glumac Marko Živić (1972-2021).

Film "Ne igraj na Engleze" Promo/Eden Rock production
 

U konkurenciji za nagrade su, između ostalih, i "Pucnji u Marseju", "Kelti", "Zlatni dečko", "Mrak", "Heroji", "Bilo jednom u Srbiji" i "Leto kada sam naučila da letim".

Na zatvaranju će biti prikazan "Južni vetar 2: Ubrzanje" sa Milošem Bikovićem, a žiri čine glumci Snežana Bogdanović i Andrej Šepetkovski i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Radenko Ranković.

- Jubilarni program je sačinjen po modelu nacionalnog filmskog festivala - da se jednom godišnje vidi i oceni ukupna produkcija - istakao je Avramović.

Promo/Sofest
 

On je naveo da "Sopot zaslužuje da bude sedište održavanja nacionalnog filmskog festivala u Srbiji" i da ovogodišnjim konceptom na delu pokazuje kako to treba da bude, uz neke buduće dorade.

"Sofest" organizuju Centar za kulturu Sopota i Cebef, uz podršku grada Beograda i opštine Sopot.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike