Miša Janketić: Trag na duši, istina i sećanje (FOTO)

16.06.2022

07:30

0

Izložba je prikaz glumačkog putovanja značajnog umetnika, sačuvanih pozorišnih trenutaka kroz uloge koje su obeležile epohu, pozorišnu umetnost i nacionalnu kulturu

Miša Janketić: Trag na duši, istina i sećanje (FOTO)
Tan2022-6-15_2029976_1 - Copyright Izložba "Miša Janketić - Pozorišna posveta" Promo/Ministarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović

Svečano otvaranje izložbe “Mihailo Janketić - Pozorišna posveta” autorke Biljane Ostojić, u prisustvu najuže porodice pokojnog glumca i pedagoga, održano je sinoć u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije u Beogradu.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je novu postavku o velikom srpskom glumcu rečima da joj je veliko zadovoljstvo što joj je pripala čast da govori o jednom od najvećih glumaca Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Maja Gojković Promo/Ministarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović
 

Multimedijalna izložba posvećena je srpskom dramskom umetniku Mihailu Miši Janketiću (1938-2019), koji je podjednako uspešno gradio karijeru u pozorištu, televiziji i na filmu, sadrži raznovrsne fotografije, pozorišne plakate i video inserte iz mnogih predstava.

- Svojim ulogama Mihailo Janketić je ostavio neizbrisiv trag u našoj kulturi. Njegovo bogato stvaralaštvo večeras je predstavljeno u Muzeju pozorišne umetnosti koji već sedam decenija čuva vrednu umetničku i pozorišnu građu. Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja, ovaj muzej je nedavno rekonstruisan i od večeras je otvoren za posetioce - izjavila je Maja Gojković ističući da je Janketić pravi doajen koji će zauvek ostati upamćen po svojim briljantnim pozorišnim ostvarenjima.

Izložba "Miša Janketić - Pozorišna posveta" ATA Images/Miloš Tešić
 

Pozorišna biografija glumca svedoči o posvećenosti, profesionalnoj izuzetnosti, nagradama i priznanjima publike i kritike - počast glumačkom i umetničkom trajanju od punih 60 godina na najznačajnijim beogradskim, srpskim i jugoslovenskim pozornicama.

- Imao je retku moć transformacije, tako da je mogao da igra ruske klasike, moderne anglo-saksonske komade i nacionalnu literaturu. Bio je i veliki ljubitelj poezije koju je često nadahnuto recitovao, a kao profesor glume delio je svoje umeće mladima - naglasila je Gojkovićeva.

Izložba "Miša Janketić - Pozorišna posveta" Promo/Ministarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović
 

Postavka je prikaz glumačkog putovanja značajnog umetnika, sačuvanih pozorišnih trenutaka kroz uloge koje su obeležile epohu, pozorišnu umetnost, nacionalnu kulturu.

- Ako damo sebi malo slobode, i napravimo paralelu između različitih geografskih i društvenih konteksta, izvesno je da bi svojim načinom glume i žarom, Janketić ostvario zapaženu karijeru na Brodveju i u Holivudu, i dostigao nivo svetskih zvezda. Ova izložba je najava za mnoge programe koji prikazuju našu izuzetno bogatu istoriju pozorišne umetnosti. Ovo veče predstavlja novi život Muzeja pozorišne umetnosti - zaključila je Maja Gojković.

Izložba "Miša Janketić - Pozorišna posveta" ATA Images/Miloš Tešić
 

Istaknute su Mišine nagrađene predstave, uloge koje su za njega lično, ali i kritiku i publiku imale posebno značenje - od prvih glumačkih iskustava 1959. godine, do poslednje pozorišne uloge 2019. Predstavljene su hronološkim redom, kao priče sa naslovom, fotografijama, i citatima kritike, prema izboru potpisnice kataloga Biljane Ostojić, ujedno i autorke ove izložbe.

Izložba "Miša Janketić - Pozorišna posveta" Promo/Ministarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović
 

Mišina ćerka Milica Janketić, takođe glumica, primetila je da je pozorišna umetnost veoma specifična, jer dok predstava traje, ona samo tada postoji u svom izvođenju.

- Kada se završi, predstavu onda dalje ne možemo sačuvati, barem ne u onom izvornom obliku kako to ume film, književnost ili slikarstvo. Tako i svaki glumac živi i svetli na pozornici u svojoj kratkotrajnoj pozorišnoj večnosti. I onda nestaje. Ali ono što ostaje posle svake predstave i izvođenja jeste taj neizbrisiv trag u našoj duši, jedna istina i sećanje koje mi u svojim mislima i emocijama ponovo proživljavamo - istakla je Milica Janketić.

Ona smatra da je tako i sa ljudima - oni odu i posle njih je tu sve ono što su stvorili i ostavili za sobom, iako oni sami nisu više prisutni među nama.

Milica Janketić Promo/Ministarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović
 

Sastavni deo izložbenih panoa su i audio-vizuelni segmenti - inserti iz uloga, kao i izbor iz poezije koju je Mihailo Janketić tokom cele karijere govorio sa posebnim uspehom, nadahnućem i ljubavlju.

- Iako su tu plakati predstava koji svedoče o mnogobrojnim ulogama i nagradama, ono najvažnije jeste trag u srcima porodice i gledaoca koji je imao prilike da prisustvuje toj pozorišnoj čaroliji našeg oca, muža i dede - navela je Milica pored koje su otvaranju izložbe prisustvovali i njen brat Marko Janketić, majka Svjetlana i članovi najuže porodice.

Posle završene Akademije za pozorište, film, radio i televiziju, profesor Josip Kulundžić usmerio je glumački senzibilitet Miše Janketića kada je izjavio da je on glumac savršen za Jugoslovensko dramsko pozorište. U tom periodu to je kadrovski i repertoarski bilo najprestižnije pozorište, sa glumačkom elitom, koju su činili Stevo Žigon, Ljuba Tadić, Slobodan Cica Perović i mnogi drugi.

Izložba "Miša Janketić - Pozorišna posveta" ATA Images/Miloš Tešić
 

Kao statista, Miša je na scenu stao 6. januara 1960. a debitovao je godinu dana kasnije ulogom Trećeg glasnika u predstavi “Ričard Treći”. Ubrzo je usledila i uloga Boška Jugovića u predstavi “Banović Strahinja”, za koju su mu kolege rekle da predstavlja početak jedne uspešne glumačke karijere.

Tako je JDP postalo i do kraja Mišinog života ostalo njegovo matično pozorište gde je odigrao 68 uloga, bio je najmlađi prvak, a kasnije „stub teatra“ i nosilac repertoara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike