Moje slike su bistrije kada se izlože u Beogradu: Milutin Obradović za 24sedam o „Običnom maleckom snu“ (FOTO)

12.06.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

„Nadam se da sam svojim delima ukrasio lepotu srpske prestonice“, ističe umetnik

Moje slike su bistrije kada se izlože u Beogradu: Milutin Obradović za 24sedam o „Običnom maleckom snu“ (FOTO)
Copyright Milutin Obradović Promo/ Nebojša Radović

Akademski slikar Milutin Obradović predstavio je u petak, 10. juna, svoje slike u galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Izložba pod nazivom „Običan malecki san“ sastoji se od 25 eksponata urađenih u tehnici uljanih boja na platnu i predstavlja značajan likovni praznik za oči.

Milutin Obradović Promo/Nebojša Radović
 

Izložbu je otvorio naš istaknuti glumac Aleksandar Srećković Kubura, koji je u svom obraćanju prisutnima rekao:

- Umetnost je jedinstven oblik izražavanja, odnosno univerzalan jezik koji olakšava komuniciranje među ljudima i omogućava raspodelu vrednosti i iskustva i njihov prodor u raznim kulturama. Slikarstvo je najkreativniji i nasjlobodniji oblik ljudskog stvaralaštva.

Otvaranje izložbe "Običan, malecki san" Milutina Obradovića Promo/Matija Jevtić
 

Kada stanete ispred slike Milutina Obradovića, stojite ispred sveta, u stvari stojite ispred svetova.

Na njegovim radovima vidi se mnogo toga, ali i još više naslućuje. Upravo iz tog razloga potrebno je prizvati maštu kako bi mogli da uronite u te svetove i stvorite svoj, možda još lepši i bajkovitiji.

U njegovom slikarstvu ništa nije onako kako treba da bude, ali sve postoji i sve uspeva da preživi. Radovi Milutina Obradovića su dela složenog i zgusnutog umetničkog jezika, prepuna neobičnog simbolizma, kojim on uobličava svoju unutrašnju realnost.

"Običan malecki san" Promo/Milutin Obradović
 

Milutin na kreativan i savremen način predstavlja figuraciju konja koja je kroz njegov kolorit snažno doživljena i upečatljiva. Kroz ovaj simbolični lik kojem daje prvenstvo na svojim slikama, ovaj umetnik je otelotvorio svoj autentični i prepoznatljivi vizuelni fenomen.

Slikarstvo Milutina Obradovića nam otkriva mogućnost lutanja po predivnim, beskrajnim svetovima u kojima ćemo uvek živeti i posmatrajući ih domaštavati.“

Milutin Obradović Promo/Matija Jevtić
 

Obradović je rođen 1979. godine u Bijelom Polju. Diplomirao je na FLU na Cetinju 2002. Jedan je od najzapaženijih slikara Crne Gore. Izlagao je u prestižnim galerijama u zemlji i regionu (Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini Rimu, Milanu, Parizu), a ono što ovu izložbu čini posebnom je činjenica da je ovo prva Obradovićeva izložba nakon dve godine i šest meseci, koliko nije izlagao van svoje zemlje zbog pandemije.

"Običan malecki san" Promo/Milutin Obradović
 

Jedan od recenzenata Milutinovih kataloga, Aleksandra Popović, za njega kaže:

 - Za Milutina Obradovića slikarstvo nije zanimanje, već opsesija, poezija i najintimnija ispovest. On ne slika da bi stvarao, već da bi kao čovek opstao“.

Priznati umetnik je za naš portal, nakon otvaranja izložbe, preneo svoje utiske izražavajući nadu da je svojim delima ukrasio lepotu prestonice Srbije.

 - Impresije su velike i još uvek drže moje uzbuđenje visoko i ne žele da ga spuste u okvire stvarnosti. Naravno, kada se srede utisci, stvarnost će meni sama prići, mada pruznajem da je moja izložba u Galeriji Doma Vojske Srbije bila jedan veliki, kosmički san.

Otvaranje izložbe "Običan, malecki san" Milutina Obradovića Promo/Matija Jevtić
 

Nadam se da sam ovom izložbom ukrasio lepotu grada Beograda. Nadam se da sam i odgovorio izazovu ustanove u kojoj sam slike izložio, na pravi i pošteni način, i da sam opravdao njihovo poverenje koje su mi nesebično dali.

Priznajem da su moje slike drugačije i bistrije kada se izlože u Beogradu, jer Beograd ima tu moć opreznosti kada prihvata nekoga ko dolazi van njegove sredine i zbog toga sve kristalnije sagleda, pa i moju umetnost.

Otvaranje izložbe "Običan, malecki san" Milutina Obradovića Promo/Matija Jevtić
 

Moje slike su pričljive i mogu komunicirati sa svakim posmatračem. Ovaj ciklus koji sam sada predstavio u Beogradu, nastao je u periodu od 2020. do 2022. godine, i spreman je da "nauči" posmatrača da postane obazriv i da  prećuti ovaj grozni period korona virusa koji smo preživeli i koji je, nadam se, iza nas. Ali je isto tako i zavodljiv i šarmantan, kao da zna da će ovaj svet opstati jedino zahvaljujući slikarstvu, poeziji i uopšte umetnosti.

Iskreno se nadam da će Beograd, koji je prepun ostvarenih snova, posetiti ovaj moj, a sada i njegov "Običan malecki san" - rekao je Obradović.

Izložba će biti otvorena do 30. juna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike