Svetske pop ikone na slikama rađenim od kristala: "Umetnost u pokretu" u Silosima na Dorćolu (FOTO)

11.06.2022

12:00

0

Posetioci mogu da se kreću kroz 16 prostorija – "ćelija"

Svetske pop ikone na slikama rađenim od kristala: "Umetnost u pokretu" u Silosima na Dorćolu (FOTO)
izlozba milena zevu1 - Copyright ArtWalks Experience, Foto Milomir Boškovic

U jednom potpuno neobičnom prostoru nekadašnjih Silosa na Dorćolu u toku je izložba ArtWalks Experience (Umetnost u pokretu), umetnice Milene ZeVu

Izložba obuhvata 20 godina rada konceptualne umetnice ZeVu, od njenih prvih slikarskih radova, u kojima eksperimentiše sa raznim tehnikama i umetničkim formama, preko bodi- arta, instalacija, video radova, pa sve do performansa i korišćenja najnovijih tehnologija kao što su NFT i AR (proširena stvarnost).

Izložba traje do 19. juna, a kustos je Nina Vagić.

ArtWalks Experience, Foto Milomir Boškovic
 

Tokom trajanja izložbe biće organizovano i nekoliko umetničkih događaja poput razgovora sa umetnicom o njenom stvaralaštvu, kao i umetničko-muzičkog plesnog performansa. Duo Puerto Flamenco iz Sevilje kao i naša istaknuta koncertna pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić nastupaće 18. juna.

Posetioci izložbe imaju priliku da se kreću kroz prostor od 700 kvadratnih metara, prateći razvojni put umetnice ZeVu, od početaka njenog stvaralaštva, do danas.

 - Izložba ArtWalks je postavljena u starim Silosima na obali Dunava. Obe smo rođene u Beogradu i ova lokacija nam je bila veoma važna. Prostor je takođe bio veliki izazov. On nije projektovan da bude izložbeni i nema nikakve sličnosti s klasičnim galerijskim prostorom. Svi zidovi su kružni i prostor je podeljen u 16 nezavisnih ali povezanih prostorija koje smo nazvale ćelijama. Iz ptičje perspektive podseća na lavirinte iz časopisa „Eureke“ i tako smo morale da ga iskoristimo – izložba ima jasnu putanju i priču iz ćelije u ćeliju koja prati hronološku i tematsku naraciju poslednje dve decenije Mileninog umetničkog rada - kaže kustoskinja ove izložbe Nina Vagić.

ArtWalks Experience, Foto Milomir Boškovic
 

Prema njenim rečima Milena ZeVu je uvek bila izdvojena od mejnstrim umetnika i sistema u umetnosti. Iako nije davala intervjue i uglavnom je izlagala u nezavisnim i/ili alternativnim prostorima i na dobrotvornim aukcijama, ipak je privukla međunarodnu pažnju.

Na izložbi se može videti video rad ONE (Jedno), iz 2002. godine.

Pod istim nazivom, 2005. godine, ONE je prikazan kao performans u Muzeju primenjene umetnosti u Budimpešti. Tada je Milena zauzela ceo prizemni deo muzeja, a instalacija na kojoj se odvijao performans je dosezala do same ulice, s koje su ulazili posetioci i stapali se s njim, postajali deo njega.

Na izložbi se može videti i rad iz 2004. godine Codex body square (Kodeks telo kvadrat). Izloženo je pet slika iz ove serije (Kodeks telo kvadrat). Na kvadratnim monohromnim površinama leže stilizovani delovi ljudskog tela.

Interesovanje umetnice je usmereno na energiju koja cirkuliše između predmeta i tela, između objekta i živog, te ispituje granice postojanja i večnost. Ovaj kontrast i polarna koegzistencija naglašeni kristalima koji su fiksirani na akrilik, uzdižući se s dvodimenzionalne površine platna. Na ovaj način oslobađanja od dvodimenzionalne površine i usmerenosti prema trećoj dimenziji ulkazimo u prostor metafizičke energije koja okružuje nas i predmete. Simbolički, ZeVu daje život platnu koje ukazuje na postojanje i dualitet njegovog trajanja, na odnos čoveka, prirode i duha.

 

ArtWalks Experience, Foto Milomir Boškovic
 

U okviru ove postavke je i rad Icons (Ikone), nastajao u periodu između 2008. godine i 2014. godine.

Milena nastavlja dalje da istražuje oblast van fizičkog prikazivanja objekta i misli u radovima koji su dominantno izvedeni kristalima i izloženi u ćelijama Silosa.

Ćelija Icons (Ikone) posvećena je poznatim tragičnim ličnostima iz pop kulture kao što su Princeza  Dajana, Frida  Kalo, Grejs  Keli,  Merilin  Monro  itd. Specifičnom tehnikom vezivanja kristala za platno, na koji umetnica ima autorska prava, ona teži da oživi ove klasične portrete, dajući im vibracije i sjaj, kao i da zaleči njihove teške i tragične sudbine.

Takođe u silosima se može videti i rad Not awarw scar or trace (Nismo svesni. Ožiljak ili trag), iz perioda 2014. i 2018. godine

U drugoj deceniji 2000. godine, umetnica radi seriju slika na platnu na kojima se prvi put pojavljuju, a nakon toga ciklično sreću u narednim projektima, reči i fraze koje naknadno podstiču interakciju i provociraju posmatrača.

Fraze iz ove serije su esencija tadašnjih Mileninih svakodnevnih razmišljanja i kontemplacija. LOVE (Ljubav), THINK (Misli) i DECIDE (Odluči).

ZeVu je 2016. godine realizovala projekat i performans „ArtWalks – ART IS STUCK (Umetnost je u ćorsokaku). On je obuhvatao četiri velike monohromne slike koje zajedno s umetnicom čine umetničko delo.

Ovde Milena ulazi fizički u platna i iza sebe ostavlja krater u ljudskom obliku. Dolazi do potpunog prostornog spajanja umetnika i slikarskog platna.

ArtWalks Experience, Foto Milomir Boškovic
 

„Deeper than you think" (Dublje  nego što mislimo)  iz 2018. godine je  naziv  serije  apstraktnih autobiografskih slika velikog formata koje su koncipirane kao zapis Mileninog unutrašnjeg duhovnog stanja, u koje ona uranja dok meditira. Kako vreme prolazi, umetnica posmatra ljude oko sebe koji iz različitih razloga u srednjim godinama života postaju depresivni i ogorčeni. Želja da se odbrani od takve sudbine je jača od njenih strahova i svakodnevnih problema.“

U okviru izložbe biće izveden muzički performans 18. juna u 20 časova. Andrej, koji je rođen u Beogradu, sa suprugom Frančeskom „Čikom“ vodi Puerto flamenco grupu, kao i poznati folk-fjužn bend Etnika sa Malte.

Ovaj umetnički par će predstaviti jedinstvenu ritmičku vezu i duboko razumevanje umetničke forme, koja potiče od 25 godina zajedničkog rada i turneja na pet kontinenata, učestvujući na važnim festivalima kao što su The Montreux Jazz Festival, WOMAD festival, Bienal de Sevilla, Festival de Jerez i Sidnejska opera, među ostalima.

Takođe, istog dana nastupiće i Irina Dečermić, čija karijera traje više od 30 godina.

Njena strast prema zvuku i muzici odvela ju je u novu avanturu, ka  istraživanju zvuka. Ovaj performans posvećen je spajanju zvuka, njegovih frekvencija i vibracija sa pokretom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike