Skandal u Ljubljani izbegnut u poslednjem trenutku: Da su originali vredeli bi milijarde evra

10.06.2022

05:30

0

Slike pripisane velikim majstorima su "očigledni falsifikati", prenose slovenački mediji

Skandal u Ljubljani izbegnut u poslednjem trenutku: Da su originali vredeli bi milijarde evra
Copyright Pixabay

Otvaranje izložbe umetničkih dela iz jedne privatne kolekcije u ljubljanskom Narodnom muzeju otkazano je u poslednjem trenutku kako bi se izbegao skandal, s obzirom na to da su, prema tvrdnjama iskusnih stručnjaka, slike pripisane velikim majstorima "očigledni falsifikati", prenose slovenački mediji.

Muzej je najavio da će na izložbi biti predstavljeno 16 umetničkih radova iz privatne zbirke porodice Boljkovac, a reč je o delima "priznatih slikara 19. i 20. veka", među kojima se spominju Pikaso, Matis, Miro, Tuluz-Lotrek, Munk i mnogi drugi.

Međutim, istaknuti slovenački istoričari umetnosti i kritičari navode da je reč o  falsifikatima, pa je otvaranje izložbe otkazano.

Pixabay
 

Ekspert likovne umetnosti Aleksander Bassin rekao je da su slike velikih majstora falsifikati na prvi pogled i da bi to trebalo da bude jasno i onima koji su upućeni u slikarstvo, a ne samo stručnjacima.

Sasvim je moguće da se i u Sloveniji nađe poneka grafika vrhunskih evropskih i svetskih umetnika, ali ne i njihove originalne slike, jer da je reč o originalima, vredeli bi milijarde evra, ističu kritičari i mediji, kritikujući upravu muzeja.

Kriv je direktor

Čini se da je najodgovorniji za ovu situaciju direktor muzeja Pavle Car, od koga se sada traži ostavka zbog propusta koji je mogao izazvati kulturni skandal širih razmera.

Mediji navode da je Car diplomirao računarstvo, da ima doktorat iz istorije, i da, kao kolekcionar, sakuplja uniforme i odlikovanja i nema potrebna znanja za vođenje muzejske ustanove koja ove godine slavi 200 godina postojanja.

Pixabay
 

Car je u izjavi za medije rekao da mu je "iskreno žao" zbog nastale situacije i da je otvaranje izložbe odloženo na "neodređeno vreme".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike