Premijera opere za decu "Snežana i sedam patuljaka": Najpoznatija bajka braće Grim kao smešna priča (FOTO)

11.06.2022

10:30

0

Žensko pitanje lepote nametnute standardima društva provejava kroz bajku i predstavlja osnovni motiv predstave

Premijera opere za decu "Snežana i sedam patuljaka": Najpoznatija bajka braće Grim kao smešna priča (FOTO)
thumbnail_Snežana i sedam patuljaka (30) 1 - Copyright Foto: Promo/Narodno pozorište

Premijera opere-bajke „Snežana i sedam patuljaka“, prema poznatom delu Braće Grim, za koju je libreto i muziku napisao Dragan Karolić, biće održana 12. juna (18,00) na Sceni „Raša Plaović“ pod dirigentskom upravom Stefana Zekića i u režiji Ane Grigorović.

U premijernoj podeli su Nevena Đoković (Snežana), Jana Cvetković (Kraljica), Milena Đorđević (Ogledalo), Stefan Živanović (Princ), Luka Jozić (Lovac), Miljana Radinović, Milica Damjanac, Iskra Sretović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Anastasija Stanković, Vera Zećević (Patuljci) i Strahinja Tričković (Ogledalo; glas).

Foto: Promo/Narodno pozorište
 

- Opera Snežana i sedam patuljaka u potpunosti je bazirana na originalnoj bajci braće Grim. Tematski okvir interpretacije zasniva se na nemogućnosti očuvanja spoljašnje lepote. Kraljica, opsednuta sopstvenim izgledom, komunicira sa svojim odrazom u ogledalu koje na nju vrši pritisak da mora biti najlepša. Njen sukob sa pastorkom Snežanom nastaje jer je ona lepša, ali i mlađa od nje.

Kraljica nije u stanju da se pomiri sa svojim godinama i lepotom koju uprkos velikom trudu ne može da očuva. Iz odnosa Snežane, Kraljice i Ogledala proizilazi osnovni sukob u predstavi. Žensko pitanje lepote nametnute standardima društva provejava kroz bajku i predstavlja osnovni motiv predstave“, kaže rediteljka Ana Grigorović.

Na prvoj reprizi, zakazanoj za 19. jun, nastupiće Milica Damjanac (Snežana), Jana Cvetković (Kraljica), Milena Đorđević (Ogledalo), Stefan Živanović (Princ), Luka Jozić (Lovac), Miljana Radinović, Nevena Đoković, Iskra Sretović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Anastasija Stanković, Vera Zećević (Patuljci) i Strahinja Tričković (Ogledalo; glas).

Foto: Promo/Narodno pozorište
 

Na konferenciji za novinare, održanoj 9. juna u foajeu Druge galerije, direktor Opere Nikola Mijailović podsetio je da je ovaj projekat bio u planu direkcije Opere još pre tri godine, ali se do njegove konačne realizacije, sticajem raznih okolnosti, stiglo tek sada.

On je kazao da je „Snežana i sedam patuljaka“ projekat Operskog studija Narodnog pozorišta „Borislav Popović“, ali i precizirao da svi solisti nisu njegovi članovi.

Mijailović je objasnio da je reč o baritonima Luki Joziću i Strahinji Tričkoviću, koji su sutdenti Fakulteta muzičkih umetnosti, ali su angažovani za ovu predstavu, zato što u Operskom studiju trenutno nema baritona, već samo jedan tenor.

Rediteljka Grigorović je naglasila da je ovo praizvođenje tog Karolićevog dela u Srbiji istakavši da je reč o jednoj veoma pitkoj priči koja prati zaplet bajke „Snežana i sedam patuljaka“ Braće Grim.

Foto: Promo/Narodno pozorište
 

- Predstavi smo pristupili kroz jedan komični ugao. Žanrovski smo je odredili kao komedija za decu, jer, negde, pošto smo i sami roditelji, razmišljali smo šta je to što bi najmlađima moglo da drži pažnju. Predstava traje 45 minuta, izuzetno je dinamična i zabavna zahvaljujući, između ostalog, koreografu Tamari Antonijević Spasić koja se svojski potrudila da je razigra. Ovo je, možemo tako reći, sinteza opere, baleta i drame, jer u predstavi, kao narator, učestvuje i glumica Narodnog pozorišta Milena Đorđević - kazala je Ana Grigorović.

Dodala je da je predstava „okvirno, predviđena za decu uzrasta između 5 i 15 godina, ali mogu da se „potkradu“ i ona od četiri godine“ i istakla da će „Snežana i sedam patuljaka“ biti veoma interesantna i starijoj publici, pre svega roditeljima koji dovode svoje decu da je gledaju.

Na njene reči nadovezao se Nikola Mijailović koji je naglasio da je ova opera „za sve uzraste, za one koji čitaju bajke i koji se igraju“.

Dirigent Stefan Zekić rekao je da mu je veoma drago što Operski studio Narodnog pozorišta „Borislav Popović“, posle nekoliko godina pauze, ima novu produkciju za koju je izrazio nadu da će imati svetlu budućnost.

Foto: Promo/Narodno pozorište
 

- Orkestar je smanjen, u kamernom je sastavu, ali je njegova uloga u predstavi veoma bitna. Pratimo celu priču. Opera je jako dinamična, u njoj ima dosta plesnih tačaka, marševa, interesantnih koreografija... - kazao je Zekić.

Nevena Đoković, koja će na premijeri pevati naslovnu ulogu, istakla je da je proces rada bio veoma zanimljiv.

- Drago mi je što smo dobili priliku da izvedemo svoju premijeru i nadam se da ćemo opravdati poverenje koje nam je ukazano. Igrati za decu je posebna odgovornost, jer su oni najstrožija publika - ocenila je mlada solistkinja.

I ostale njene koleginice, Milica Damjanac, Jana Cvetković i Nevena Milošević navele su da su probe predstave bile izuzetno dinamične i interesante i da svi, sa velikim nestrpljenjem i uzbuđenjem, iščekuju premijeru i prvu reprizu koja će biti održana 19. juna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike