Beograd je sedamdesetih stvarao istoriju umetnosti: Austrijskom umetniku Vrumu uručen počasni doktorat

02.06.2022

08:00

0

Za 65 godina postojanja Fakulteta likovnih umetnosti ovo prestižno priznanje dodeljeno je samo devet puta

Beograd je sedamdesetih stvarao istoriju umetnosti: Austrijskom umetniku Vrumu uručen počasni doktorat
Ervin Vurm, foto Bojana Janjić, MSUB 1 - Copyright Foto: Bojana Janjić

Austrijskom umetniku Ervinu Vurmu, čija retrospektivna izložba u Beogradu je u toku, juče je uručen počasni doktorat Fakulteta likovnih umetnosti.

Mirjana Nikolić, rektorka Univerziteta umetnosti, navela je da je Univerzitet umetnosti u Beogradu oduvek bio mesto susreta najtalentovanijih umetnika, naučnika i teoretičara, kao i važna spona između akademskog obrazovanja i kulturnog života naše zemlje i šire.

Ona je naglasila da se Univerzitet vodio najvišim standardima pri izboru počasnih doktora, pa je tako za 65 godina postojanja institucije ovo prestižno priznanje dodeljeno samo devet puta, i to najizuzetnijim ličnostima svetske umetničke scene.

Foto: Aleksandar Anđić
 

 - Veoma smo ponosni što se na ekskluzivnu listu počasnih doktora Univerziteta umetnosti sada dodaje istaknuti umetnik Ervin Vurm - istakla je rektorka.

Austrijski umetnik je izjavio da mu je ovaj počasni doktorat izuzetna velika čast, jer ga je dobio u Beogradu, gradu u kojem su stvarali umetnici poput Marine Abramović, Raše Todosijevića i drugih. 

- Velika mi je čast što sam primio ovaj počasni doktorat od Univerziteta umetnosti u Beogradu. Ovo je grad u kome su inovativne, radikalne umetničke grupe sedamdesetih pisale istoriju umetnosti - Marina Abramović, Neša Paripović, Raša Todosijević, Era Milivojević, Gergelj Urkom, Zoran Popović i drugi - istakao je Vrum.

Foto: Bojana Janjić
 

Prema njegovim rečima oni su promenili percepciju umetnosti i otvorili mogućnost za mnoge koji su došli posle njih. 

- Osećam vezu sa njima. Imajući u vidu ovu snažnu tradiciju konceptualnog umetničkog pokreta u Beogradu, veoma sam zadovoljan što sam u mogućnosti da svoj rad prikažem beogradskoj i srpskoj publici i učinim ga otvorenim za diskusiju - istakao je Vrum.

Za njegovu retrospektivnu uzložbu koja traje u Beogradu izradio je seriju performativnih skulptura u glini prema motivima građevina jugoslovenskog modernističkog nasleđa.

Foto: Bojana Janjić
 

- To je svakako omaž Beogradu. Ima sličnih primera svuda po svetu gde je arhitektonsko nasleđe velika inspiracija umetnicima - izjavio je Vrum za Tanjug i dodao da je sada pred njim odmor u kojem će možda pronaći novu inspiraciju za nove radove.

Tanjug/Rade Prelić
 

Ervin Vurm je austrijski umetnik rođen u gradu Bruck an der Mur, Štajerska, Austrija. Živi i radi u Beču i Limbergu, Austrija.

Završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beču. Dela Ervina Vurma nalaze se u kolekcijama širom sveta, uključujući Muzej Solomona R. Gugenhajma, kolekciju Pegi Gugenhajm, Umetnički centar Voker, Muzej Ludvig, Kunstmuseum St. Gallen, Musée d'art contemporain de Lyon, Muzej stare i nove umetnosti i Centar Pompidu. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike