Sviranje levom rukom, gledanje u zvezde, romantična šetnja po rajskom vrtu: Grandiozno finale koncertne sezone Beogradske filharmonije

01.06.2022

13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Kruna ovog spektakla će biti “Betoven maraton” u Dortmundu 19. juna, a potom u Novom Sadu 26. juna

Sviranje levom rukom, gledanje u zvezde, romantična šetnja po rajskom vrtu: Grandiozno finale koncertne sezone Beogradske filharmonije
zadovoljni filharmonicari - Copyright Koncert Beogradske filharmonije u Mariboru Promo/Marko Đoković

Grandiozno zatvaranje koncertne sezone Beogradske filharmonije zakazano je za petak, 3. jun na Kolarcu od 20 sati, pod upravom dirigenta Kevina Grifitsa uz nesvakidašnji program. Pijanista Dejan Lazić će sa orkestrom svirati samo levom rukom, a Beogradskoj filharmoniji se pridružuje i hor Kolegijum muzikum u zajedničkom gledanju „Planeta“ G. Holsta.

Promo/Beogradska filharmonija
 

Finale filharmonijske sezone počinje najpre romantičnom šetnjom po rajskom vrtu Frederika Dilijusa, inače uvertirom za operu „Romeo i Julija na selu“ u kojoj je kompozitor Šekspirove junake premestio u tada moderno švajcarsko selo.

Ova šetnja publiku uvodi u neobično Britnovo ostvarenje za klavir i orkestar, Diverzije na temu, delo napisano za levu ruku, a Beogradska filharmonija će ga sa pijanistom Dejanom Lazićem izvesti prvi put.

Promo/Lin Gothman
Dejan Lazić

Ponovni susret sa pijanistom koga sveže interpretacije uvršćuju među najoriginalnije i najneobičnije soliste svoje generacije, obeležiće izvođenje brilјantne partiture u kojoj se jedna jednostavna tema transformiše kroz različite žanrove, sa kulminacijom u virtuoznom sprintu do finiša.

Koncert na spektakularan način zatvaraju dramatične i uzbudlјive „Planete“ Gustava Holsta, uz podršku ženskog akademskog hora Kolegijum muzikum. Proučavajući horoskope, Holst se zainteresovao za uticaj planeta na lјudsku psihu, pa je tako naslovio i stavove: Mars je donosilac Rata, a Venera Mira, Merkur je krilati glasnik, Jupiter donosilac radosti, Saturn starog doba, dok je Uran čarobnjak, a Neptun mistik.

Beogradska filharmonija Foto: Promo/Marko Đoković
 

Finale sezone predvodi dirigent Kevin Grifits koji redovno sarađuje sa orkestrima poput HR-Simfonijskog orkestra Frankfurtskog radija, Frankfurtske opere, Tonhale Cirih i mnoge druge.

Nastup u petak je poslednji filharmonijski koncert na Kolarcu u sezoni 21/22, a kruna ove koncertne godine biće “Betoven maraton” koji Beogradska filharmonija izvodi zajedno sa Dortmundskom filharmonijom i šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, odnosno sve Betovenove simfonije u jednom danu, najpre u Dortmundu 19. juna, a potom u Novom Sadu 26. juna.  Beogradska filharmonija već poziva publiku da joj se priključi “Na dobrom putu” što je naziv nove sezone 22/23.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike