Otkrivena još jedna tajna Konstraktine pesme: Zabranjena muzika iz Sikstinske kapele (VIDEO)

01.06.2022

08:01

0

Načuljite uši na kraju drugog stava, kada izgovara satiričnu molitvu „Bože zdravlja“

Otkrivena još jedna tajna Konstraktine pesme: Zabranjena muzika iz Sikstinske kapele (VIDEO)
Konstrakta - Copyright Konstrakta Promo/RTS

Dok Evropa sumira rezultate nedavno održane Evrovizije, predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta, koja je na tom takmičenju zauzela visoku petu poziciju, nastavlja da prelazi ne samo granice država, nego i žanrovske okvire.

Neodoljivost pesme "In corpore sano", koja je do nedavno bila i na listi 50 viralnih pesama platforme Spotifaj, bila je tema i uglednog portala posvećenog klasičnoj muzici, koji prati radio Classic FM.

Konstrakta Promo/RTS
 

"Glavna priča je zanosni nastup Ukrajine, koja je osvojila glavnu nagradu. Ali sa 'In corpore sano' Konstrakta pravi svoje talase. U svom nadrealnom performansu, pevačica je konstantno prala ruke. Pesma je ponudila satirični osvrt na zdravstveni sistem u Srbiji, uticaj masovnih medija, pandemiju i moderne standarde lepote, počevši od sada već čuvenog pitanja o tajni zdrave kose Megan Markl", stoji u tekstu na Classic FM, koji je Konstraktino izvođenje nazvao "avangardnim".

Ipak, oni ističu i da bi ljubitelji klasične muzike mogli da primete nešto interesantno u "buntovnoj pesmi" Konstrakte.

"Načuljite uši na kraju drugog stava, kada izgovara satiričnu molitvu 'Bože zdravlja'. Tu ćete nepogrešivo čuti molski horski akord, a zatim polutonski klizajući melodijski fragment iz Alegrijevog horskog remek-dela 'Miserere'. To potpuno menja raspoloženje i seče trenutak kao nožem. Veličanstveno!", stoji u analizi koju potpisuje Kajl Mekdonald.

Classic FM podseća na priču o istoriji muzičkog komada "Miserere" Gregorija Alegrija, koja je komponovana za Sikstinsku kapelu.

"Legenda kaže da se do muzike toliko držalo, da ona nikada nije smela da napusti Vatikan ili se čuje negde izvan njegovih zidova. Tako je bilo sve do 1770. godine, kada je prema priči, Volfgang Amadeus Mocart došao na obeležavanje Uskrsa. Četrnaestogodišnjak je čuo čuvenu, zabranjenu muziku na službi i brzo otišao kući i prepisao je notu po notu", piše portal.

AP/Luca Bruno
 

Tekst se završava pohvalom "In corpore sano", kao "jednom od najviralnijih pesama Evrovizije 2022".

"Konstraktina zabavna pesma oborila je rekord Srbije po najvišem broju poena osvojenih u finalu Evrovizije, uz malu pomoć Alegrija, naravno", piše Classic FM.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike