Ubijena je turpijom zarivenom u srce: Čuvena austrijska carica Sisi ponovo u centru pažnje (FOTO/VIDEO)

23.05.2022

17:15

0

Autor: Dejan Ćirić

U pripremi su dva filma i dve nove serije o njoj, uključujući jednu koja se snima za Netfliks

Ubijena je turpijom zarivenom u srce: Čuvena austrijska carica Sisi ponovo u centru pažnje (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Nekadašnja austrijska carica, Elizabeta Austrijska, poznatija kao Sisi, ponovo je u centru pažnje. Kako navode strani mediji, u pripremi su dva filma i dve nove serije o njoj, uključujući jednu koja se snima za Netfliks.

"Corsage", prvi od filmova, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu u petak, dok se serija "Sisi", koja govori o njenom ranom životu i turbulentnom braku s carem Francom Jozefom, emituje na nemačkom programu RTL+, piše Index.hr.

Što se Netflixovog projekta tiče serija koja će se sastojati od 6 epizoda u trajanju od 45 minuta, nazvana je „Carica“, a okosnicu radnje čini period po dolasku ove dame na bečki dvor.

Austrijsku caricu u seriji glumi švajcarsko-američka glumica Dominik Devenport. Ona je za AFP rekla da nagli porast interesa za austrijskom caricom proizlazi iz želje da se "pronađe više ženskih priča".

Profimedia
 

Iako su male šanse da neko nadmaši Romi Šnajder u ovoj ulozi, Devenportova će „oživeti“ princezu u periodu kada se ludo zaljubljuje u Franca Jozefa, ali nakon stupanja na habzburški dvor shvata da se nalazi u ne tako dobronamernom okruženju.

- Veoma sam zahvalna što sam odabrana da igram Sisi i prikažem kakva je osoba bila - mlada žena velikih snova, osećajna i spremna da se založi za ono što je naumila - izjavila je glumica povodom ove uloge.

Serija "Princeza Sisi" Promo/Viasat
 

Njen partner na setu biće Janik Šuman, koga smo imali priliku da gledamo u filmu „The Aftermath“, piše City Magazin. Premijera se očekuje do kraja ove godine.

Elizabeta Amalija Eugenija od Bavarske, poznata pod nadimkom Sisi, je bila austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica kao supruga cara Franje Josipa. Većinu svog vremena provodila je u ulepšavanju i čuvanju svoje lepote po kojoj je ostala poznata.

Zbog čestog odsustvovanja iz Beča i retkog viđanja supruga koji ju je varao s glumicom Katarinom Šrat, bila je povezivana sa nizom muškaraca koji su bili smatrani njenim ljubavnicima.

Profimedia
 

Elizabeta je uživala u pisanju i čitanju poezije i učenju grčkog jezika. Dana 10. septembra 1898. godine u Ženevi je šezdesetogodišnju caricu u srce turpijom ubo mladi anarhist po imenu Luiđi Lučeni.

Sisi je bila u šetnji sa svojom pratnjom koja nije bila svesna ozbiljnosti situacije sve dok carici nije bio skinut korset koji je sprečavao krvarenje, nakon čega je umrla. Sahranjena je u Carskoj kripti u Beču.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike