Gledanje zvezda sa Beogradskom filharmonijom: Trombon na koncertu prati različita sazvežđa

25.05.2022

15:30

0

Kompozicija prati jednog sanjara koji razgleda kosmos

Gledanje zvezda sa Beogradskom filharmonijom:  Trombon na koncertu prati različita sazvežđa
Promo/Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija poziva publiku na muzičko gledanje zvezda zajedno sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom i trombonistom Piterom Murom, u petak 27. maja na Kolarcu 20 časova.

U kompoziciji „Posmatrač zvezda“, solista će svojim trombonom imitirati teleskop, a koncert idealan za zaljubljenike u svemir zatvara veličanstvena simfonija br. 2 Rahmanjinova.

Ako se u filharmonijskom programu nađu nazivi kao što su „Potraga za noćnim nebom“, „Sazvežđa, „Veliki i Mali medved“, „Orion, Pegaz“, „Mlečni put“, jasno je da je svemir inspirisao kompozitora Džonatana Douva da komponuje delo „Posmatrač zvezda“.

Foto: Promo/Kaupo Kikkas
 

Kompozicija prati jednog sanjara koji razgleda kosmos i trombonom umesto teleskopa prati različita sazvežđa, a stavove ove svemirske fantazije povezuje tema poznate dečije pesmica „Sijaj, sijaj zvezdo mala“.

Svoje „astronomske“ bravure na trombonu pokazaće mladi Piter Mur koji je privukao pažnju publike kada je sa samo dvanaest godina postao najmlađi pobednik u istoriji Bi-Bi-Si-jevog takmičenja Mladi muzičar.

Sa osamnaest godina postao je najmlađi član Londonskog simfonijskog orkestra u njegovoj istoriji, a predaje i na čuvenoj Kralјevskoj muzičkoj akademiji i Školi za muziku i dramu Gildhol. Pretposlednji koncert u filharmonijskoj sezoni zatvara raskošna, veličanstvena i emotivna Simfonija broj 2, Rahmanjinova.

Foto: Promo/Kaupo Kikkas
 

Veliki klub ljubitelja Gabrijela Felca, šefa-dirigenta Beogradske filharmonije, posebno će uživati u izvođenju ovog dela, budući da je Felc „specijalista“ za Rahmanjinova i dobitnik nagrade za interpretaciju ciklusa koncerata sa muzikom ovog kompozitora.

Simfonija broj 2 je prevazišla okvire klasične muzike, pa se takođe nalazi u čuvenom filmu “Čovek ptica”, Alehandra Gonzalesa Injaritua, a inspirisala je i pop pevače koji su pozajamljivali njene melodije za svoje pesme.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi