Beogradska filharmonija priprema spektakl u Novom Sadu: Dva orkestra i osam simfonija (FOTO)

26.03.2022

16:30

0

Betovenov maraton biće održan u okviru projekta Evropska prestonica kulture

Beogradska filharmonija priprema spektakl u Novom Sadu: Dva orkestra i osam simfonija (FOTO)
Tan2022-3-25_122041476_2 - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Beogradska filharmonija će kao jedan od svojih najgabaritnijih projekata do sada sa Dortmundskom filharmonijom i horom iz Slovačke, pod upravom dirigenta Gabrijela Felca, prirediti "Betovenov maraton" u jednom danu 26. juna u Novom Sadu, izjavila je portparolka Beogradske filharmonije Jelena Milašinović.

- Biće to ogroman koncert u Novom Sadu. U jednom danu se izvode sve Betovenove simfonije, a Deveta na otvorenom. Projekat smo planirali sa puno vere i postavljamo lestvicu uvek malo više, što je zaostavština Ivana Tasovca - rekla je Milašinović agenciji Tanjug.

Dva orkestra će izvoditi naizmenično osam simfonija Ludviga van Betovena u Gradskoj koncertnoj dvorani, a Devetu na Petrovaradinu sa 250 izvođača na sceni, u okviru Projekta Evropske prestonice kulture. 

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Nedelju dana ranije čitav projekat će biti izveden u Dormundu.

Prisećajući se direktora Beogradske filharmonije Tasovca (1966-2021), Milašinović je rekla da je "sve što je rađeno sa njim više od sećanja" i da im je on "ostavio puno zadataka i zacrtanih ciljeva".

Tasovcu je posvećen i jedan segment koncerata "Genijalna deca koja menjaju svet", koje Beogradska filharmonija sa dirigentom Ivanom Markovićem posle niza krajem marta nastavlja u svojoj dvorani od 4. do 8. aprila (od 10:00 do 12:00), a namenjeni su deci školskog uzrasta.

U programu u kome Filharmonija izvodi dela čuvenih kompozitora koji su bili vunderkindi kao Mocart, Betoven, Mendelson i Sen Sans, deca mogu čuti snimak Tasovčevog izvođenja čuvene kompozicije "Za Elizu".

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Tasovac je imao samo 11 godina kada je prvi put nastupio sa Beogradskom filharmonijom.

- U jednom segmentu posvećenom Betovenu sećamo se Tasovca, budući da je važio za mladog genijalca na klaviru. Mlada publika ima prilike da čuje njegovo izvođenje ''Za Elizu''. Sećanje na njega prenosimo na lep i proirodan način na mlade generacije u našoj instituciji, za koju je Tasa bio vezan ceo život - rekla je Milašinović.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

U okviru koncerta "Genijalna deca koja menjaju svet", gde priču o genijalnim muzičarima tradicionalno vodi filharmoničarka Slavica Perić, izvodi se i kompozicija "Splav lovaca na dinosauruse" mlade Mije Mićić, koju je napisala sa 11 godina, a bila ju je izvela i Njujorška filhamronija.

- To je najzabavniji deo koncerta zato što kompozicija opisuje vožnju rolerkosterom, pa su publika i muzičari pozvani da malo zavrište na koncertu. Tako da probijamo neki uobičajeni bonton, i repertoarski i konceptalno - rekla je Milašinović.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Prema njenim rečima, filharmonija strateški planira projekte kao što su koncerti na jesen za decu predškolskog uzrasta i sada "Genijalna deca koja menjaju svet", u kojima je osnovno da se provedu ali i da nešto nauče, a "posebno je interesantno kada se publika vrati".

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Kroz godine druženja sa Filharmonijom vidimo da ta deca rastu i vrlo kritično umeju da nam kažu šta im je bilo zabavno, šta su naučili. I ovog puta im pokazujemo da savremena muzika može da bude vrlo komunikativna. Delo Mićić je više nego komunikativno. Zaista nas raduje kada traže nešto na bis - istakla je Milašinović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike