Muzički spektakl sa 400 učesnika na otvorenom: „Karmina Burana“ na Trgu republike

07.05.2022

14:45

0

Ovo moćno delo pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama

Muzički spektakl sa 400 učesnika na otvorenom: „Karmina Burana“ na Trgu republike
Foto: Promo/SNP

Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa „Karmina Burana“, održaće se na Trgu republike u Beogradu 28. maja. 

Centar beogradskih festivala - CEBEF, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički”, organizuje izvođenje Orfovog impoznantnog dela sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečjim horom.

Dirigent će biti maestro Aleksandar Kojić, a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić. Ulaz je slobodan.

Foto: Promo/SNP
 

Ovo moćno delo muzike 20. veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama. 

Ovaj muzički spektakl biće jedna od retkih prilika u Beogradu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

Maestro Aleksandar Kojić, pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere. Izvođenje opere „Mileva”, savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini.

Foto: Promo/V.Veličković
 

Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je „Mileva” ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012. U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (Hrvatska), Segedinskoj operi (Mađarska) i Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija).

U septembru 2017. usavršavao se u Raveni (Italija) na majstorskom kursu za italijansku operu koji je vodio Rikardo Muti.

Marija Jelić, sopran, održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021.  Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, pevala je sa Elinom Garančom na Ljubljanskom festivalu u koncertnom izvođenju opere „Karmen”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi