Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc pitaju: „Volite li Bramsa“?

07.02.2022

16:15

0

Pored dva simfonijska ostvarenja ovog kompozitora, “Varijacija na Hajdnovu temu” i popularne Simfonije broj 3, programu se pridružuje Veberova uveritira za operu “Oberon”

Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc pitaju: „Volite li Bramsa“?
Beogradska filharmonija/Marko Đoković

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc pripremaju koncert u znaku Johanesa Bramsa, u petak 11. februara na Kolarcu u 20 časova.

Pored dva simfonijska ostvarenja ovog kompozitora, “Varijacija na Hajdnovu temu” i popularne Simfonije broj 3, programu se pridružuje Veberova uveritira za operu “Oberon”.

Čuveno pitanje “Volite li Bramsa?” odnosi se na veći deo repertoara ovog filharmonijskog koncerta.

Beogradska filharmonija/Marko Đoković
 

Centralno delo na programu je kompozitorova Treća simfonija, o čijoj popularnosti govori i podatak da je sam autor čak smatrao isuviše popularnom i izvođenom simfonijom, iako svestan njene vrednosti.

Ljubitelji filma će posebno uživati u ovom filharmonijskom koncertu budući da čuvena melodija njenog 3. stava obeležava stari klasik, film inspirisan pomenutim romanom Fransoaz Sagan, sa Ingrid Bergman i Entonijem Perkinsom.

Izvođenju ovog remek-dela, prethode “Varijacije na Hajdnovu temu” koje je premijerno izvela Bečka filharmonija, dok je za dirigentskim pultom bio sam autor.

Beogradska filharmonija/Marko Đoković
 

Felc i filharmoničari otvaraju koncert čarobnom i mističnom uvertirom za poslednju operu K.M. fon Vebera, “Oberon”, koja se posle više decenija ponovo nalazi na repertoaru filharmonijskog orkestra. Oberon je zasnovan na priči o kralјu patulјaka, koji je sa suprugom vodio raspravu o tome ko je manje veran u braku, muškarci ili žene. Kako na muzičkom jeziku zvuči priča o ovim intrigantnim iskušenjima, pokazaće Filharmonija u petak, a ulaznice za koncert su u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi