Pogledajte kako je izgledao dom Jovanke Broz: Prvi put u javnosti uspomene prve dame Jugoslavije (FOTO)

18.05.2022

19:01

0

Autor: Dejan Ćirić

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je živela nakon Titove smrti

Pogledajte kako je izgledao dom Jovanke Broz: Prvi put u javnosti uspomene prve dame Jugoslavije (FOTO)
Jovanka Broz u radnom kabinetu

Izložba „Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“ nastala u saradnji Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije, otvorena je u Galeriji Matice srpske, u okviru programskog luka „Heroine Evropske prestonice kulture“.

Na otvaranju su govorili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, mr Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije i autori izložbe msr Nikola Ivanović i Ana Panić, dok je izložbu svečano otvorila pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić.

Jovanka Broz u dvorištu Bele vile na Brionima, 26. avgust 1956.
 

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza.

Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da, što je više moguće, imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Titom. Ova kolekcija nastala je spontano kao kulisa jednog života, a isto tako je i nestala.

Izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a s druge, ona predstavljaju imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života.

Izložena umetnička dela, koja su poslednje trideset tri godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz - njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.

Jovanka Broz i Tito, 1961.
 

Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.

Jovanka Broz sa slikarom Božidarom Jakcem, 1966.
 

Muzej Jugoslavije i Galerija Matice srpske, kroz ovu izložbu, pokazali su plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture i jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije. Stručnom konzervatorsko-restauratorskom obradom, kao i novim tumačenjem, nastala je jedna atraktivna izložba koja će biti predstavljena u Galeriji Matice srpske, a zatim i u Muzeju Jugoslavije.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija „Novi Sad - Evropska prestonica kultureˮ.

Izložba će trajati do 28. avgusta 2022. godine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi