Tragom inspiracije Miloša Šobajića: Izložba kao intimna ispovest velikog slikara

13.05.2022

08:00

0

U Beogradu mogu se pogledati dve zanimljive postavke koje su povezane sa radom našeg poznatog umetnika koji je preminuo prošle godine

Tragom inspiracije Miloša Šobajića: Izložba kao intimna ispovest velikog slikara
Copyright 24sedam / Goran Sivački

Izložba „Sublimacije” Miloša Šobajića otvorena je u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije „Beograd”.

Izložba koju je priredio Medija centar „Odbrana” u saradnji sa Udruženjem „Miloš Šobajić”, koje vodi umetnikova supruga Maja Iskjerdo, donosi jedan lični pečat i intimnu priču koja svedoči o umetnikovom životu, njegovu ispovest kroz radove, ali ne i manje bitnu ispovest supruge koja je sa njim provela poslednje godine života.

Izložbom i katalogom obuhvaćena su izabrana Šobajićeva dela od sedamdesetih godina 20. veka pa do smrti umetnika 2021. godine, odnosno do poslednjeg, nedovršenog rada.

Beogradska publika susrešće se i sa pojedinim radovima nastalim u Parizu, koji do sada ovde nisu izlagani.

Miloš Šobajić Promo/Kombank dvorana
 

Izložena dela, nastala u različitim periodima i fazama umetnikovog stvaralaštva, čuvaju se mahom u privatnim kolekcijama, a dopunjena su dokumentarnim materijalom, fotografijama, plakatima izložbi i ličnim predmetima.

Pored ove izložbe u Galeriji mts Dvorane otvorena je izložba "Iskra" Srđana Stefanovića, poslednjeg učenika i ličnog asistenta Miloša Šobajića. Galerija mts Dvorane je otvorena prošle godine, a svoj rad započela je upravo izložbom Miloša Šobajića.

ATA Images/Antonio Ahel
 

- Ogromna mi je čast što izlažem baš na ovom mestu, u galeriji koju je otvorio moj profesor Miloš Šobajić svojim delima prošle godine i koji je ovde  organizovao izložbu Dada Đurića sa idejom da se u Galeriji dvorane izlažu radovi umetnika po njegovom izboru - izjavio je Srđan Stefanović.

Kako kaže Stefanović, pune tri godine posvetio se istraživanju stakla, kao materijalu velike energije sa idejom da ga implememtira u platno,  što je konačno i uspeo.

 - Na taj način, stvorio sam zarobljenu svestlost, iskru života, koja se oslobađa i ide ka nama kao nimbus, kao oreol ili pak mandorla, menjajući sve, i prostor i vreme ali i samu sliku. Ovaj fenomen poistovećujem sa čovekom, koji jeste zarobljena svetlost u svom telu, u tamnom plaštu od kože, ali koji spoznavši istinu postaje ono što uistinu jeste, a to je sama svetlost - zaključio je umetnik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike