Dela Save Šumanovića blistaju u Narodnom muzeju: Otvorena izložba „Ishodište slike“ (FOTO)

19.05.2022

09:15

0

Publika će imati priliku da vidi vezu između crteža kao umetničkog predloška i formirane slike na kraju

Dela Save Šumanovića blistaju u Narodnom muzeju: Otvorena izložba „Ishodište slike“ (FOTO)
Tan2022-5-18_194522554_0 - Copyright Izložba "Ishodište slike: Crteži Save Šumanovića" Tanjug/Strahinja Aćimović

Izložba "Ishodište slike: Crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije" otvorena je sinoć u Galeriji Kabineta grafike Narodnog muzeja.

Otvaranjem postavke crteža Save Šumanovića, čija je autorka Dragana Ljubenović, Narodni muzej obeležava Međunarodni dan muzeja.

Izložba "Ishodište slike: Crteži Save Šumanovića" Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Ljubenovićeva je istakla da će publika imati priliku da vidi vezu između crteža kao umetničkog predloška i formirane slike na kraju.

- Naša ideja je da predstavimo zamisli Save Šumanovića u formi crteža koje je kasnije pretvarao u remek-dela naše umetničke scene. Zato je i deo postavke jedna slika Save Šumanovića koja neposredno korespondira sa izloženim crtežom - rekla je autorka.

Dragana Ljubenović Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Ova institucija u svojoj zbirci čuva 78 crteža Save Šumanovića (1896-1942), što je fond koji po broju radova premašuje sve druge muzejske i privatne kolekcije crteža velikog umetnika međuratnog slikarstva.

Izložba "Ishodište slike: Crteži Save Šumanovića" Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Među deset radova koji će takođe biti izloženi jesu crteži koji su prema stepenu dovršenosti izvedeni kao slika u "malom".

U zbirci Narodnog muzeja samo jedan crtež obrazuje "par" sa slikom – „Skica ženskog akta u sedećem položaju“, čiji su položaj i način kadriranja figure u potpunosti ponovljeni na slici "Sedeći ženski akt" iz 1934. godine.

Izložba "Ishodište slike: Crteži Save Šumanovića" Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Svi ostali Šumanovićevi crteži, njih 50 iz ove zbirke, kao da "odgovaraju" slikama koje se čuvaju u Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu, Galeriji Matice srpske i u privatnim kolekcijama.

S obzirom na to da je Šumanović crteže video kao neku vrstu studije za sliku, u postavci su prikazani crteži i reprodukcije uljanih slika da bi se uočila njihova međusobna povezanost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike