Legendarni roman Umberta Eka u svetu devete umetnosti: „Ime ruže“ u nesvakidašnjem izdanju

20.01.2022

07:45

0

Tri i po decenije posle čuvene filmske režije roman dobija stripsku adaptaciju

Legendarni roman Umberta Eka u svetu devete umetnosti: „Ime ruže“ u nesvakidašnjem izdanju
Copyright Umberto Eko / Profimedia

Jedna od stotinu najvažnijih knjiga stoleća za nama (po izboru prestižnog francuskog lista Le Monde), bestseler velikog Umberta Eka "Ime ruže", uplovljava u svet devete umetnosti - a u strip će je pretočiti ničija druga, do ruka čuvenog Mila Manare.

Tri i po decenije posle legendarne filmske, u režiji Žan-Žaka Anoa, roman dobija stripsku adaptaciju, a ovu sjajnu vest preneo je strip autor Igort, urednik časopisa "Linus" čiji je januarski broj posvećen Eku, koji bi proteklog 5. januara proslavio devedeseti rođendan.

"Ime ruže", Umberto Eko/Profimedia
 

Igort otkriva da je na ideju došla Elisabeta Sgarbi, izvršna direktorka kuće "La Nave di Teseo" koja je objavila najnoviju verziju romana "Ime ruže", obogaćenu skicama i pripremnim beleškama autora.

- "Ime ruže" u stripu, šta mislite, ko bi to mogao da uradi? Imao sam stvarne vizije kao odgovor na to. Video sam stranice, kao da već postoje u nekom paralelnom univerzumu. Odmah sam to preneo Milu u telefonskom razgovoru. I mada je bio angažovan na drugom projektu, a taj dugi dosadni razgovor mu je odvukao pažnju, bio je zaintrigiran i počeo da razmišlja o tome - objavio je Igort u časopisu koji sadrži intervju sa Manarom.

On je u međuvremenu otkrio i da je sam Eko bio veliki poštovalac Manarinog rada, a stiglo je i odobrenje porodice slavnog italijanskog filozofa i pisca.

Profimedia
 

Za knjigoljupce, te stripoljupce, vesti o ovako velikoj "saradnji" ili "razgovoru" velikana, svakako donose radost, ali i jednako veliko iščekivanje na odgovor na pitanje - kako će slavni Manara uspeti da se izbori sa ovolikim zalogajem, ozbiljnim izazovom u svakom smislu, i crtačkom ali mnogo više u scenarističkom. No, izgleda da se neće dugo čekati na odgovor, i umetnik i inicijatori poduhvata pokazuju se kao vrlo vredni i ekspeditivni.

Table stripa počele su da nastaju praktično odmah, a vrlo brzo priča će biti stavljena i na test javnosti: biće u nastavcima objavljivana upravo u magazinu "Linus" tokom meseci pred nama, dok će kasnije dobiti i luksuzno integralno izdanje i nastaviti svoj život.

Italijanski mediji već su objavili početne kadrove, te se već može osetiti senzibilitet prvog Ekovog romana u Manarinoj interpretaciji, a publika privučena njihovim imenima uveliko sa pažnjom prati, doslovno - svaki Milov potez.

Šon Koneri u filmu "Ime ruže"/Profimedia
 

Inače, dok su u filmu iz 1986. igrali Šon Koneri i Kristijan Slejter, a u TV seriji iz 2019. Džon Torturo i Rupert Everet, u pomenutim kadrovima pojedini posmatrači su naslutili lik koji najviše podseća na Marlona Branda.

Tako će višeslojno i zahtevno "Ime ruže", koje odavno živi na pedesetak jezika, u makar šezdeset miliona primeraka romana prodatih širom sveta, te kroz film ali i skorašnju televizijsku mini-seriju, zaživeti i u formi stripa i to sa potpisom velikana devete umetnosti. Baš kako i dolikuje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike