Svetlana Bojković uručila Petru Božoviću "Dobričin prsten" (FOTO)

27.02.2021

14:50 >> 17:59

0

Glumačka nagrada predstavlja visoko staleško priznanje Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) za životno delo u 2020. godini

Svetlana Bojković uručila Petru Božoviću "Dobričin prsten" (FOTO)
Copyright Tanjug / Dragan Kujundžić

Istaknuti dramski umetnik Petar Božović danas je primio prestižnu glumačku nagradu “Dobričin prsten” kao njen 33. laureat na svečanosti u foajeu scene “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Glumačka nagrada predstavlja visoko staleško priznanje Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) za životno delo u 2020. godini.

– Ljuba Tadić je uvek pričao – “Kad glumac ima nešto da kaže, on odmah kaže – Ja”. Tako ću i ja reći danas – Ja i Svetlana Bojković igrali smo davno u komadu “Đido” Janka Veselinovića – prisetio se svojih početaka laureat Božović i dodao:

– Ipak, nije to povod za ovu priču. Postoji tu jedna scena između likova sina i oca, gde sin samo vikne “Pucaj, babo”, i na toj sceni bude ogroman aplauz. Kasnije se onda desilo da bude čak 15 zavesa, vraćanja na bis, onda se ja u garderobi obučem, izađem iz pozorišta, prolazim pored spomenika na Trgu republike, dok aplauz još traje – duhovito je opisao Božović, i naravno dobio još jedan aplauz od prisutnih u foajeu pozorišta.

Tanjug / Dragan Kujundžić

– Često se iz ovakvih anegdota saznaje o glumcu i njegovoj prirodi, a evo i ja da kažem pošto sam igrao dosta značajnih uloga u Narodnom pozorištu. Izađem isto tako iz teatra, prođem pored spomenika, i tek negde na Terazijama čujem kako jenjava aplauz…

Stručni žiri bio je sastavljen od sedam članova koji su doneli odluku 18. decembra tajnim glasanjem i većinom glasova: Mirjana Karanović, prethodna dobitnica, Svetlana Bojković, jedna od ranijih dobitnica, Vida Ognjenović, predsednik Žirija, Boris Isaković, Goran Marković, Vojin Ćetković i Dragan Bjelogrlić.

Predsednik UDUS-a glumac Vojislav Voja Brajović naglasio je da je u konkurenciji za nagradu “Dobričin prsten” bilo još 13 istaknutih glumaca: Nebojša Dugalić, Gordana Đurđević Dimić, Radmila Živković, Miodrag Krivokapić, Miodrag Krstović, Žarko Laušević, Branislav Lečić, Aleksandar Mihailović, Lazar Ristovski, Zijah Sokolović, Saša Torlaković i Tihomir Stanić.

Nagrada se sastoji od zlatne kopije prstena antologijskog glumca Dobrice Milutinovića, i od unikatne oslikane diplome na pergamentu – rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.

Predsednica žirija, pozorišna rediteljka, književna i dramska spisateljica Vida Ognjenović pročitala je svoje obrazloženje nagrade koje nosi naslov – “Petar Božović ili gluma na dah”.

U njemu se između ostalog kaže da je u karijeri imao više od 200 različitih scenskih pojava, gde je tumačio likove raznolikih zanimanja, iz mnogih vremena i epoha, što čini jedinstveni glumački učinak Petra Božovića. Kroz nekoliko hiljada izlazaka na scenu i pojava na velikom platnu i malim ekranima odrigao je više od 200 ludaka, šaljivaca, promašenika, sirovih zlikovaca, zanesenjaka, političkih buzdovana, prevratnika, seljaka, lekara, gubitnika.

– Dešavalo se da nije želeo da igra, ali nikada nije bio slučaj da to što želi da igra, da nije mogao da odigra. Nikad površno, nikad mlako, prizemno, proizvoljno ili otprilike, ali gotovo svaki put iz kontre. Jednom me je pitao student šta znači tačno glumiti iz kontre, odmah sam mu odgovorila da je to ono što na sceni radi Petar Božović – istakla je Ognjenovićeva.

Svetlana Bojković je uručila Dobričin prsten Božoviću i prisetila se upravo te spomenute zajedničke predstave “Đido” u režiji njihovog profesora Minje Dedića.

Tanjug/Dragan Kujundžić

– Ove jeseni biće 55 godina odkako smo Božović i ja primljeni na Akademiju na glumu. Videla sam ovde danas i naše klasiće Branka Kockicu i Dobrilu Stojnić. Svi se radujemo ovoj nagradi koja je, kao što reče Voja Brajović, orden našoj profesiji – kazala je Bojkovićeva.

Ona je izrazila žaljenje što nakon “Đida” više nije imala prilike da glumi sa Božovićem, jednostavno ih nisu povezali isti projekti i to je tako ostalo do dan-danas.

Pročitajte još

Prijateljica i koleginica Ljiljana Dragutinović napomenula je da je laureat za nju, kao i u glumištu i kod devojaka, pravi domaći Džejms Din, ali sa razlogom.

– Petar je uvek imao čvrsto i neprobojno lice i poseban šarm – istakla je Dragutinovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike