Kako su naučnici dešifrovali "đavolje pismo": U pomoć pritekle i tajne službe

06.05.2022

17:00

0

Jedan od tih rukopisa je preživeo, ali ni tri veka kasnije njegov sadržaj nije poznat

Kako su naučnici dešifrovali "đavolje pismo": U pomoć pritekle i tajne službe
Copyright Profimedia

Godine 1676. sestra Marija Kročifisa dela Koncesione vodila je pakleni razgovor sa đavolom. Kada se povratila, časna sestra, koja je živela u manastiru u Palma di Montekjaru na Siciliji, utvrdila je da je napisala pisma jezikom koji se nije mogao dešifrovati.

Ona i ostale sestre bile su ubeđene da su ova pisma delo samog đavola, koji je pokušao da je odvrati od Boga.

Jedno od tih pisama je preživelo, ali ni tri veka kasnije njegov sadržaj nije poznat. U avgustu je, međutim, kako navodi Tajms, muzej nauke „Ludum“ sa Sicilije nabavio primerak ovog pisma i podvrgao njegov sadržaj savremenijoj analizi, koristeći softver za dešifrovanje kakav koriste tajne službe.

Pixabay
 

Istraživači „Luduma“ su softver za dešifrovanje pronašli na dark webu, gde se mogu naći algoritmi koji su razvijale tajne službe, a koji su procureli u javnost.

Pošto su algoritam podesili na starogrčki, arapski, latinski jezik, kao i skandinavske rune, tim je u računar ubacio tekst „đavoljeg“ pisma sestre Marije.

Ovaj se pristup pokazao uspešnim. Ispostavilo se da je pismo sačinjeno od kombinacije jezika koja može da se pročita kada se svaki jezik čita zasebno. Ono što je sestra napisala uistinu je imalo „đavolski“ prizvuk. Kako navodi Tajms, sestra Marija je napisala da je sveto trojstvo nepotrebno opterećenje i da osnovni princip katoličke doktrine „ne odgovara nikome“.

Profimedia
 

Pretpostavlja se da bi sestri danas bila dijagnostikovana šizofrenija ili neko drugo slično stanje.

Možda i jeste čula glas koji joj diktira pisma, a zatim su njene lingvističke sposobnosti proizvele ovu zbrku jezika i jeresi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike