Prvi bestseler i psihološka novela: Knjiga koja je pokrenula seriju tragičnih događaja

20.01.2022

17:30

0

Kada je objavljen davne 1774. godine, roman “Jadi mladog Vertera“ postao je senzacija i vinuo njegovog mladog autora Johana Volfganga Getea među zvezde, piše Ozy

Prvi bestseler i psihološka novela: Knjiga koja je pokrenula seriju tragičnih događaja
profimedia-0278343504 - Copyright Foto: Profimedia

Poluautobiografski roman o romantičnom junaku koji izvršava samoubistvo zbog neuzvraćene ljubavi postao je prvi bestseler i prva psihološka novela, a kasnije poslužio kao inspiracija brojnim velikanima svetske književnosti, od Franca Kafke i Ralfa Valda Emersona do Tomasa Mana.

U svojoj autobiografiji, Gete navodi da je pisanje imalo terapeutsko dejstvo na njega, jer je tih godina razmišljao o samoubistvu. Ono što pisac nije znao je da će “oslobađanje njegovih unutrašnjih demona” u velikom broju slučajeva imati tragične posledice

Nakon što je popularnost romana “eksplodirala” u Evropi (Napoleon ju je navodno pročitao bar sedam puta), priča je osvojila srca čitalaca širom Amerike.

Gete/Profimedia
 

Usledila je proizvodnja velikog broja predmeta vezanih za tematiku “Jada mladog Vertera”, uključujući gravire, porcelan, pa čak i parfem “eau de Werther”.

Tema neuzvraćene ljubavi sa tragičnim krajem toliko je okupirala umove i srca mladih Geteovih savremenika da su počeli da nose plave kapute i žute pantalone u slavu svog omiljenog protagoniste.

Ipak, imitacija se nije zaustavila samo na odevnom izboru – uskoro su u evropskim medijima počeli da se pojavljuju naslovi o samoubistivima inspirisanim slavnim romanom.

Foto: Profimedia
 

Kritičari su smatrali da Verter opravdava, pa čak i vrednuje samoubistvo. Godinu dana nakon objavljivanja knjige, Univerzitet u Lajpcigu pokrenuo je peticiju za njeno ukidanje radi zaštite javne bezbednosti. Potez se pokazao kao uspešan, a roman je uskoro zabranjen i u Italiji i Danskoj.

Gete je kasnije u životu izrazio žaljenje zbog uticaja koje je priča imala na one “koji su smatrali da moraju da pretoče poeziju u realnost”, a Madam de Stal je tvrdila da je u to vreme “Verter izazvao više samoubistava od svih najlepših žena sveta”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bookvar.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike