Pronađena retka kopija Biblije: Sveto pismo za grešnike

05.05.2022

07:30

0

Ti primerci se s vremena na vreme pojave na aukcijama, uglavnom u Britaniji i SAD, ali je ovo prva takva otkrivena na Novom Zelandu

Pronađena retka kopija Biblije: Sveto pismo za grešnike
profimedia-0120864762 - Copyright Biblija/Profimedia

Retka kopija Biblije iz 17. veka sa štamparskom greškom koja je postala poznata nakon što je u njoj pronađena greška u kojoj se podstiče na preljubu, otkrivena je na Novom Zelandu.

Kada je ovaj gramatički problem otkriven kralj Čarls je pozvao štampare Roberta Bekerta i Matrina Lukasa i izveo ih pred sud. Oduzeta im je štamparska dozvola, kažnjeni su novčano i naređeno je da se sva izdanja unište. Međutim, nekako je sačuvano dvadesetak primeraka.

Biblija/Profimedia
 

Naime u njoj je slučajno iz sedme zapovesti koja se odnosi na preljubu izostavljena reč "ne". Neki je nazivaju i “Zlom Biblijom”, odštampano je 1.000 ovakvih primeraka. Ova slovna greška otkrivena je tek godinu dana kasnije.

Ti primerci se s vremena na vreme pojave na aukcijama, uglavnom u Britaniji i SAD, ali je ovo prva takva otkrivena na Novom Zelandu.

Postoji više teorija kako je došlo do ove štamparske greške. Jedni tvrde da je ona nastala zbog sabotaže konkurentske štamparije, dok drugi pretpostavljaju da su štamparije zbog visokih troškova ukinule poziciju urednika.

Pixabay
 

Univerzitet u Krajstčerču je od 2018. godine krio da ima ovakav primerak, kako bi naučnici imali dovoljno vremena da na miru istraže ovo delo.

- Ova knjiga je uspela da prođe pola sveta - rekao je profesor Kris Džons, piše Gardijan.

Njegova bivša učenica donela mu je 2018. godine kopiju, koju su ona i njena porodica pronašli na imanju koje su kupili od porodice čiji je vlasnik preminuo.

Pokojni vlasnik imanja, a samim tim i knjige je Don Hemšir koji je tokom 1950-ih iz Britanije došao u Novi Zeland, a preminuo je 2009. godine.

Knjiga je sada potpuno digitalizovana i biće dostupna za javnost putem veb sajta u narednih nekoliko meseci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike