Svetski dan igre proslavlja se širom planete: Ova poruka obilazi svet

29.04.2022

12:00

0

Obeležava se na dan rođenja velikog reformatora Žana-Žorža Novera

Svetski dan igre proslavlja se širom planete: Ova poruka obilazi svet
festival_igre_otvaranje_16032022_0052 - Copyright ATAImages/ Mateja Stanisavljević

Svetski dan igre, je praznik koji je ustanovio Međunarodni savet za igru pri Unesko-u 1982. godine. Ovaj praznik proslavlja se širom sveta, na dan rođenja velikog reformatora igre Žana-Žorža Novera (Jean-Georges Noverre), 29. aprila 1727. godine, brojnim manifestacijama posvećenim igri.

Svake godine, po jedan svetski poznat koreograf ili igrač upućuje poslanicu koja se prevodi na sve jezike sveta.

Autorka poslanice za Svetski dan igre ove godine je balerina i direktorka Nacionalnog baleta Koreje, Kang Sue-jin.

Kang Su-jin Profimedia
 

Evo kako glasi njena poslanica za ovaj veliki praznik svih onih koji su na bilo koji način povezani sa igrom ili su samo strastveni fanovi.


“Katastrofa zvana Covid-19 zaustavila je život kakav smo dobro poznavali i učinila da usred tragedije dobijemo vreme za preispitivanje značenja igre i igrača.

U dalekoj prošlosti, igra je bila primarno sredstvo izražavanja i komunikacije putem gestova. Razvijajući se kao scenska umetnost, postigla je umeće da gane dušu i inspiriše publiku.

Promo / Beogradski festival igre
 

Igra je umetnost trenutka, koju je teško vratiti u prvobitni oblik kada je završena, baš zato što je nastajala u sinergiji tela i duše. Igru čine efemerni momenti, pa su igrači predodređeni da budu u pokretu zauvek. Ipak, Covid-19 je ograničio, pa čak i zaustavljao igru u njenom originalnom obliku. Iako se situacija popravlja, predstave i dalje podležu mnogim ograničenjima. Ovo čini da negujemo dragocena sećanja na vreme kada su igra i igrači blistali poput dragulja, prenoseći ljudske želje i strepnje, volje i nade u život, čineći lepšim naš svet.

Slično tome, važno je podsetiti se da je nakon teških bolesti i nemilih događaja u Evropi, balet Žizela koji prikazuje ljubav jaču od smrti, izveden u Operi u Parizu, 1841. godine. To je bio snažan umetnički odgovor. Od tada je ovaj balet izvođen širom sveta da uteši i ohrabri ljudske duše koje je opustošila pandemija i strah od bolesti. To je i moje razumevanje umetnosti koje je dobilo smisao u predstavi o Žizeli, slaveći veličanstveni duh balerine koja pokušava da pobegne od težine zemaljskih nevolja.

Labudovo jzereo Foto: Natalija Voronova
 

Kao igrači, mi verujemo da treptaji naših krila daju nadu srcima onih koji vole umetnost i ulivaju hrabrost dovoljnu da se prevaziđe i ova pandemija. Moje srce već počinje da udara!", piše u poslanici direktorke Nacionalnog baleta Koreje.

Inače danas u Beogradu svetski dan igre biće obeležen spektaklom u Madlenianumu.

Institut za umetničku igru će večeras u Madleniaumu izvesti baletski Gala koncert "Praznik igre" koji je posvećen plesu, radosti stvaranja igre kao i svim ljubiteljima pokreta, a čije finale će biti obeleženo izvođenjem drugog čina "Labudovog jezera" na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Pixabay
 

U koncertu učestvuju studenti Instituta za umetničku igru, Kompanija Balet mladih a u ulozi Princa Zigfrida nastupiće premijerno Ahmed Yehia prvak Opere i baleta u Kairu.

Koncert će biti otvoren poznatim valcerom Čajkovskog iz baleta "Uspavana lepotica", u koreografiji balet majstora, pedagoga i koreografa Amalije Mindrutiu.

Nakon toga će biti prikazane neke od najlepših numera iz poznatih baleta kao što su varijacija Rajmonde iz baleta "Rajmonda", Španska igra iz baleta "Labudovo jezero", Pas de trois Odalisques iz baleta "Korsar".

Profimedia
 

U drugom delu koncerta kao spektakl premijerno će biti izveden drugi čin iz baleta "Labudovo jezero" Petra Iljiča Čajkovskog.

Glavne uloge nosiće Nastasja Ivetić kao Odeta, Ahmed Yehia kao princ Zigfrid, dok će ulogu zlog čarobnjaka Rotbarta nositi Ognjen Vučinić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike