Čarolija na vrhovima prstiju: "Labudovo jezero" odigrano pre 126 godina u Sankt Peterburgu

15.01.2021

18:27 >> 20:06

0

Ovo izvođenje je postalo daleko popularnije i prihvaćenije, te se i dan-danas većina koreografa ugleda na njega

Čarolija na vrhovima prstiju: "Labudovo jezero" odigrano pre 126 godina u Sankt Peterburgu
Copyright Profimedia

Balet “Labudovo jezero” Petra Iljiča Čajkovskog u svojoj konačnoj i najpoznatijoj verziji, u kojoj se izvodi i dan-danas, premijerno je odigran na današnji dan 1895. godine u Sankt Peterburgu.

Čajkovski je muziku za ovaj balet u četiri čina komponovao između 1875. i 1876. godine, a prvi put se pred publikom našao 4. marta 1877. (20. februara po julianskom kalendaru) u moskovskom Boljšom teatru.

Čajkovski je muziku za balet napisao po narudžbini Boljšog teatra za honorar od 800 rubalja po libretu koji su zajedno napisali Vladimir Begičev, tadašnji direktor moskovskih carskih teatara i baletan Vasilij Geltzner po nemačkoj bajci “Der geraubte Schleier” (Ukradeni veo).

Tu bajku prvi je objavio Johan Karl Avgust Museus između 1782. i 1786. u knjizi “Volksmärchen der Deutschen”, a inače slična bajka postoji i u Rusiji i nosi naziv “Beli patak”, čak je po radnji bliža, pa se pretpostavlja da su autori napravili jednu mešavinu, uzeli radnju iz ruske, a likove iz nemačke bajke.

Pixabay

Koreografiju za premijeru napravio je Vaclav Rajzinger, tadašnji baletmajstor Boljšog teatra. Međutim, premijera nije dobro prošla, ali se balet održao na repertoaru tog teatra do 1883. sa ukupno 42 izvođenja.

Nakon smrti Čajkovskog, balet je postavljen u Sankt Peterburgu u Marinskom teatru na današnji dan 1895.

Profimedia

Za to izvođenje koreografiju su napravili Marijus Petipa (1. i 3. čin) i Lav Ivanov (2. i 4. čin) uz neke korekcije na libretu koje je napravio kompozitorov brat Modest Čajkovski i korekcije na originalnoj partituri (kraćenja) koju je napravio dirigent tog teatra Rikardo Drigo. Ovo izvođenje je postalo daleko popularnije, te se i danas većina koreografa “Labudovog jezera”, reflektira na njega.

Ostala slavna izvođenja odigrala su se 1880. i 1882. kada je teatarski koreograf Josef Hansen iz Boljšoja radio po uzoru na moskovsko premijerno izvođenje. Nakon toga 1901. sprema ga koreograf Aleksandar Gorski, nakon čega se pamti londonska premijera 1911. u izvođenju Baleta “Rusesa” Sergeja Đagiljeva i koreografa Mihaila Fokina.

Pročitajte još

U ulogama Odete proslavile su se mnoge primabalerine – Pierina Legnani, Vera Trefilova, Olga Preobraženska, Ana Pavlova, Tamara Tumanova, Galina Uljanova, Maja Plisecka, Margo Fontejn…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike