Sonja Bojs osvojila "Zlatnog lava" na Bijenalu u Veneciji: "Šta za ženu i crnkinju znači sloboda?“ (VIDEO)

25.04.2022

13:30

0

Radovi ove umetnice obuhvataju video materijale pet muzičarki koje improvizuju i "sviraju" glasovima

Sonja Bojs osvojila "Zlatnog lava" na Bijenalu u Veneciji: "Šta za ženu i crnkinju znači sloboda?“ (VIDEO)
profimedia-0685446219 - Copyright Sonja Bojs/Profimedia

Britanska umetnica Sonja Bojs osvojila je najviše priznanje Bijenala u Veneciji "Zlatnog lava" za svoj rad "Feeling Her Way", koji kombinuje video, kolaž, muziku i skulpturu.

Radovi ove umetnice obuhvataju video materijale pet muzičarki koje improvizuju i "sviraju" glasovima.

- Prostorije Paviljona Britanije ispunjene su zvukovima - nekad harmoničnim, nekad prodornim - koji otelotvoravaju osećanja slobode, moći i ranjivosti – navode iz Britanskog saveta.

Petočlani žiri najveće umetničke smotre pohvalio je Bojs zato što je otvorila "važna pitanja probe", umesto savršeno usklađene muzike, kao i za stvaranje "odnosa između glasova u vidu hora u daljini".

Sonja Bojs/Profimedia
 

- Sonja Bojs predlaže novo čitanje istorija kroz zvuk. Radeći sa drugim crnkinjama, ona otvara mnoge utišane priče - obrazložio je žiri svoju odluku.

Nakon ceremonije, Bojs je rekla za Artnet News da su njene instalacije iznikle iz jednostavnih pitanja: "Šta za ženu i crnkinju znači sloboda?“, „Kako zamišljamo slobodu?"

Rad obuhvata muziku Žaki Denkvort, Popi Adžude, Tanite Tikaram i kopozitorke Erolin Volen.

U drugim prostorijama bili su individualni izvođači, koji su paralelno razvijali zvuk, dok je publika prolazila kroz paviljon, piše Guardian.

Direktorka Britanskog saveta za vizuelne umetnosti Ema Dekster kaže da je rad umetnice Bojs "savršena selekcija za ovo važno vreme u britanskoj istoriji".

Bojs je prvi put učestvovala na Bijenalu 2015. godine, kada je bila deo tima kustosa Okvuija Envezora na izložbi "All the World’s Features".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike