Danas se otvara Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji: Spektakularni projekat „Hod sa vodom“ (FOTO)

21.04.2022

09:15

0

Kroz dva rada Vladimira Nikolića i Biljane Ćirić posetioci će se susresti sa dva dominantna formata slikarstva, vertikalnim i horizontalnim, i dva različita skupa odnosa

Danas se otvara Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji: Spektakularni projekat „Hod sa vodom“ (FOTO)
Tan2022-4-21_143734518_5 - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ GORAN ZLATKOVIC

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvoriće danas Paviljon Republike Srbije u Ðardinima na 59. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji.

Na toj prestižnoj smotri umetnosti, čija je tema "Mleko od snova" Srbiju predstavlja projekat "Hod sa vodom" (Walking With Water) umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić.

TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ GORAN ZLATKOVIC
 

Nikolićeva istraživanja kroz dva rada, "800m" i "Dokument", potcrtavaju odnose sa tehnologijom i prirodom, u ovom slučaju, vodom kao osnovnim delom naših tela, ali i vodom kao prostorom povezivanja.

“Nojeva violina”, Venecija/Profimedia
 

Kroz dva nova rada posetioci će se susresti sa dva dominantna formata slikarstva, vertikalnim i horizontalnim, i dva različita skupa odnosa.

Jedan je pogled izdaleka, mentalno distanciran, dok je u drugom telo gledaoca postavljeno kao deo slike bez ikakve udaljenosti od nje.

TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ GORAN ZLATKOVIC
 

Rad "800m", snimljen dronom, preuzima ptičju perspektivu, gledište koje je danas prošireno i apstrahovano u vidu naših telefonskih ekrana putem Gugl mapa i drugih uređaja koji određuju našu percepciju vremena i prostora.

Pixabay
 

"Dokument", u horizontalnom formatu, predlaže strpljenje umetnika i usporenost delanja kao metodologiju za postizanje savršenih uslova za gledanje u skladu sa našim ljudskim binokularnim vidom.

TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ GORAN ZLATKOVIC
 

Slika je napravljena upotrebom moderne tehnologije u retrogradne svrhe da bi se telesni pogled projektovao kao dvodimenzionalna modernistička slika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike