„Endi Vorhol - otkrovenje“: Osmeh za papu i Isus Hrist na patikama (VIDEO)

19.04.2022

08:01

0

Bilo je potrebno dve godine da se sakupe izloženi eksponati, a postavka je otvorena do sredine juna

„Endi Vorhol - otkrovenje“: Osmeh za papu i Isus Hrist na patikama (VIDEO)
profimedia-0644037908 - Copyright Izložba "Endi Vorhol-otkrovenje"/Profimedia

U Bruklinskom muzeju u Njujorku otvorena je izložba posvećena uticaju verskog obrazovanja na umetnost slavnog američkog umetnika pop arta, Endija Vorhola.

Bilo je potrebno dve godine da se sakupe izloženi eksponati, a postavka je otvorena do sredine juna.

Izložba „Endi Vorhol - otkrovenje“ predstavlja 130 eksponata. Neki su za ovu priliku pozajmljeni iz Vorholovog muzeja u Pitsburgu u kome je proveo detinjstvo. Pred posetiocima u Bruklinskom muzeju je prva izložba koja sveobuhvatno istražuje njegovo katoličko obrazovanje i vezu sa umetničkim stvaralaštvom.

Izložba "Endi Vorhol-otkrovenje"/Profimedia
 

Vorhol je rođen u Pitsburgu u posvećenoj katoličkoj porodici. Tokom odrastanja, često je sa majkom posećivao nedeljne službe u lokalnoj crkvi. Kasnije se hrišćanski motivi često pojavljuju, kako eksplicitno, tako i metaforički, u celom njegovom opusu.

Na izložbi se mogu videti monumentalni krstovi i opisi Isusa Hrista što ima direktne veze sa biblijskim pričama.

- On je odgajan u tradiciji katolicizma vizantijskog obreda. Jasno je da je koristio ikone koje se stalno ponavljaju. Bogosluženja i molitve sa slikama ikona. To je sastavni deo njegovog dela. Takve motive su mnogi naučnici hvalili i naglašavali da je na to uticalo njegovo versko obrazovanje - navodi Karmen Hermo, kustoskinja u Bruklinskom muzeju.

Endi Vorhol Profimedia
 

U svojim dnevnicima Vorhol je pisao da je često posećivao crkve svih veroispovesti dok je živeo u Njujorku i pomagao siromašnima. Takođe trvrdi da je bio dirnut posetom Vatikanu 1980. godine.

- Značajan deo ove izložbe su fotografije koje je on napravio tokom posete Vatikanu 1980. godine. Mislio je da će imati privatnu audijenciju, pa imamo dve ulaznice, ali fotografije pokazuju da je u tom trenutku bilo još pet hiljada ljudi. On je uspeo da se probije ispred vernika i rukuje se sa tadašnjim papom. Vidimo ga u nekarakterističnom trenutku radosti, nasmejanog. Obično se takav nije pojavljivao u javnosti - dodaje Karmen Hermo.

Prema rečima kustoskinje njegova verska uverenja i lični život su značajno uticali na njegov umetnički opus. Vorhol je preminuo 1987. godine, i upriličena mu je katolička sahrana vizantijskog obreda. Pokopan je pored svojih roditelja u rodnom gradu. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike