“Glavo luda” odludela svoje u Pozorištu na Terazijama: Poslednje izvođenje “domaćeg Briljantina”

09.04.2022

12:30

0

Probama ove predstave, koja je inspirisana pesmama koje izvodi Zdravko Čolić, prethodila je velika audicija na koju se prijavilo blizu 100 kandidata

“Glavo luda” odludela svoje u Pozorištu na Terazijama: Poslednje izvođenje “domaćeg Briljantina”
thumbnail_GlavoLuda-32 - Copyright Promoo/Miloš Kodemo

Nakon skoro deset godina na repertoaru jedinog muzičkog pozorišta, u subotu 16. aprila sa početkom u 19.30 časova, poslednji put će biti izveden mjuzikl “Glavo luda”, u režiji Nikole Bulatovića.

Premijera predstave bila je 21. septembra 2012. godine u Čačku, a nakon sedam dana i na sceni Pozorišta na Terazijama.

Probama ove predstave, koja je inspirisana pesmama koje izvodi Zdravko Čolić, prethodila je velika audicija na koju se prijavilo blizu 100 kandidata.

Predstava je sa velikim uspehom odigrana i na letnjoj sceni u Opatiji u okviru Festivala mjuzikla (2013).

Promoo/Miloš Kodemo
 

- Trudio sam se, zajedno sa saradnicima, da napravim predstavu koja ima čvrstu formu, i što se nje tiče, od premijere se nije ništa značajno promenilo. Ono što se jeste promenilo su godine učesnika! Drago mi je da predstava živi skoro deceniju. Imali smo veliku sreću da se publika prepoznala u našoj priči, toj nostalgiji za osamdesetim godinama. Kada u publici vidite roditelje sa svojom decom koji žele da im pokažu kako je to nekada bilo – zadovoljni smo jer smo uradili pravu stvar!  – rekao je Nikola Bulatović, autor teksta i reditelj predstave, osvrnuvši  se na prethodnih deset godina izvođenja.

On je dodao da je imao zadovoljstvo da je igrao u prve dve verzije “Briljantina”.

- I mogu slobodno da kažem da je ovo naš, domaći, “Briljantin”. Radost igranja je uvek bila velika! - rekao je Bulatović.

Promoo/Miloš Kodemo
 

Glumac Slaven Došlo, kome je ovo bilo prvo profesionalno iskustvo u pozorištu, ulogu je dobio na audiciji.

- Audicije su veoma važne, jer sam tu dobio priliku da pokažem svoje kvalitete koji su me kasnije kvalifikovali za muzičko pozorište. Ova predstava mi je značajna jer mi je bila prva profesionalna i zahvalan sam kolegama koje su imale strpljenja za moje neiskustvo. Ono što mi je sada jasno kada shvatim da se predstava igrala punih 10 godina (što nije česta pojava u našim pozorištima) jeste da ja definitivno više nisam mlad glumac! - prisetio se Slaven sa osmehom.

On je nakon ovog mjuzikla ostvario važne uloge i u drugim naslovima našeg pozorišta.

Slaven Došlo Foto: Katarina Mihajlović/24sedam
 

Dirigent predstave i autor muzičkih aranžmana Ivan Ilić imao je vrlo zahtevan zadatak. O svom radu na predstavi kaže:

- Znali smo da će jedan od najvećih izazova biti odabir Čolinih pesama, svesni da već imaju svoje mesto u domaćem kulturnom miljeu, i stavljanje tih pesama u jedan novi scenski i dramski kontekst. Od samog početka nije postojala bojazan da će prerađene numere biti "pogrešno" doživljene, zato što smo se borili da opravdamo svaki postupak i svaku reč već postojećih stihova.  Neretko je trebalo od solističkih pesama napraviti duete ili ansambl numere.  To je bio dobar izazov - kaže Ivan Ilić i dodaje:

- Teško mi je da pomislim da je "Glavo luda" odludela svoje. Ipak ostaje kao važan trag koji je na sceni svih ovih godina. U jednom kritičkom osvrtu ovaj mjuzikl je nazvan "porodični mjuzikl".  Voleo bih da su neki klinci iz publike gledajući ovu predstavu zavoleli mjuzikl, postali stalni posetioci Pozorišta na Terazijama i možda bolje upoznali sebe i svoje roditelje. Ko zna, možda je ova predstava doprinela boljem razumevanju i približavanju generacija - zaključuje dirigent ove predstave.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike