Svetski dan dečje književnosti: Čitanje lek za dušu mališana

02.04.2022

11:45

2

Cilj je da se pošalje poruka o razvijanju ljubavi prema pisanoj reči kod najmlađih

Svetski dan dečje književnosti: Čitanje lek za dušu mališana
deca citanje knjige profimedia-0352600416 - Copyright Profimedia

Svetski dan knjige za decu, 2. april, obeležava se danas širom sveta.

Cilj Svetskog dana knjige za decu je da se ovog dana pošalje poruka o razvijanju ljubavi prema pisanoj reči kod dece još u najranijem detinjstvu.

Ovaj dan ustanovljen je 1967. godine na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, danskog književnika i proslavljenog pisca za decu iz čijeg se pera rodilo više od 150 bajki, među kojima su one najpoznatije: “Princeza na zrnu graška”, “Mala sirena”, “Ružno pače”, “Palčica”, “Snežna kraljica”…

Andersen je govorio da njegove bajke nastaju u njegovoj mašti i životnom iskustvu.

Profimedia
 

– Većina onoga što sam napisao je odraz mene samog. Svaki lik je iz moga života. Znam ih i znao sam ih sve – govorio je pisac najlepših bajki za decu.

Nazvan je kraljem dečjih pisaca, “jer niko poput njega nije znao prodreti u dušu bića i stvari”.

Andersenove bajke, od kojih je 3.381 rad preveden na više od 125 jezika, postale su kulturno utkane u zapadnjačku kolektivnu svest i lako dostupne deci, ali istovremeno predstavljaju lekcije vrline i otpornosti u suočavanju s nesrećama za zrele čitaoce.

Književni kritičari pišu da je Andersen proširio tematiku bajke, razvijao narodne motive (“Divlji labudovi”), ali i stvarao originalne priče, te da su njegove priče blistave, razumljive, bude maštu i lako mogu zaneti dete, jer je on sam umeo da mašta, uviđa razna čudesa i razmišlja kao deca.

Profimedia
 

– Čitav je svet pun čudesa, ali mi smo na njih tako navikli da ih nazivamo svakodnevnim stvarima – izjavio je Andersen.

Kvalitet njegovih bajki je, između ostalog, u tome što je uklopio poeziju u priču, unosio je nove motive, pisao bogatim, lakim i lepršavim jezikom, s puno humora ispod kojeg se često mogu naći ozbiljni, tužni, ironični motivi iz kojih deca mogu učiti.

Svetski dan knjige za decu obeležava se i u Srbiji.

Tim povodom dečje odeljenje Biblioteke Grada Beograda "Čika Jova Zmaj" uručilo je nagrade pobednicima litararno-likovnog konkursa "Da li mi verujete" na koji je pristiglo više stotina radova iz Srbije, regiona, Evrope i Afrike.

Duško Radović, Printscreen/ YouTube
 

Raduje nas što je i ove godine stigao veliki broj dečjih radova iz Srbije, a posebno iz dijaspore, iz Francuske , Grčke, Švajcarske ... pa čak i iz Bocvane, inspirisanih naslovom jedne od najlepših dečjih pesama Duška Radovića, rečeno je Tanjugu na Dečjem odeljenju u Zmaj Jovinoj ulici gde su dodali da je konkurs bio u znaku obeležavanja veka od rođenja tog velikog srpskog pisca, pesnika, novinara

Želja nam je da najmlađe podstaknemo da još više čitaju i da se kreativno izražavaju, da o onome što pročtaju znaju da iskažu stav, da mogu nešto da napišu, nacrtaju..., dodale su bibliotekarke.

Nagrade za najbolje literarne radove za mlađi i stariji uzrast ostale su u Beogradu, dobile su ih Mila Hodalić iz OŠ "Vojvoda Radomir Putnik" i Stanko Vićanović iz škole "Banović Strahinja".

Takođe, dobile su ih i Stasija Todorović iz Izole i Tatjana Vukovic iz Zelenike. Pobednici likovnog dela konkursa su Mila Ðorđević iz Vranja i Andrea Tomić iz Užica, kao i Marica Kikingzoti iz Grčke.

Biblioteka grada Beograda Promo/Arhiva biblioteke
 

U cilju popularizacije čitanja, direktorka Biblioteke Jasmina Ninkov podsetila je za Tanjug, da je još pre pola veka uvedena čitalačka značka za decu koja pročitaju najviše knjiga, a kako je dodala, ima i onih koji čitaju i 300 knjiga godišnje.

U istom cilju, navela je Ninkov, u februaru je prvi put dodeljena nagrada "Duško Radović" za književnost za decu i mlade, a laureat bio je Dejan Aleksić za knjigu "Malo-malo pa slon".

U Srbiji već skoro četvrt veka između ostalih, postoji i nagrada o kojoj odlučuju isključivo đaci - "Dositejevo pero". Taj veliki dečji žiri sastavljen od nekoliko stotina osnovaca do sada je za najbolje više puta proglasio knjige čiji su autori Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Silvija Otašević, Gordana Maletić i Vesna Vidojević - a za dela "Od čitanja se raste", "Mračne tajne Ginkove ulice", "Zagonetne priče" "Cvonki" "Hajduk iz Beograda", "Hajduk na Dunavu", "Olimpijski san", "Plurkini Musketari" i "Kecelja na bele tufne"...

Profimedia
 

U čast autorke knjige "Pipi Duga Čarapa" i promovisanja prava dece na najbolja dela, Vlada Švedske 2. aprila dodeljuje nagradu "Astrid Lindgren", koju zovu i malom Nobelovom nagradom, a čiji je novčani deo veći od pola miliona dolara.

Ako želite da nagovorite klince da čitaju knjige, možda je nabolje krenuti od onih smešnih. Autor knjiga za decu Endru Makdonald izdvojio je pet razloga zbog kojih su humorističke knjige za decu sjajne.

Prvi razlog je taj što većina dece obožava humor i komediju. Naročito kada su posredi knjige. I kada obiluju đavolskim humorom. Svaka smešna priča vrlo brzo postaje omiljena među klincima. 

Profimedia
 

- Činjenica je da većina dece, naročito dečaci, tečno govori i barata jezikom komedije. Postoji razlog zbog kog deca, pa i odrasli, humor često upotrebljavaju kao mehanizam za prevladavanje stresa – to je vid komunikacije koji nam je društveno prihvatljiv. Stoga, ukoliko imate nameru da deci ispričate neku priču, ne postoji bolji način nego da to uradite pomoću humora – kaže ovaj pisac knjiga za decu.

Treći razlog je i taj što smešni junaci  i junaci koji se uvek zadese u smešnoj situaciji nisu fantastični samo zbog toga što će vas naterati na smeh već je sa njima vrlo lako poistovetiti se.

Takođe, ovaj dečji pisac smatra da ne postoji bolji način nego da se kroz humor govori o vršnjačkom nasilju ili društvenim pritiscima. Ili o problematici identiteta i samopoštovanju ali i  o svim nepravdama koje mogu da vas zadese u životu.

Profimedia
 

I poslednji razlog je taj što u životu postoje i one stvari koje uopšte nisu smešne. Ali zato humor može efikasno da posluži u pristupu deci i diskusiji sa njima o ozbiljnim temama.

Knjige zato mogu biti veoma važne kada se istražuju teme koje izazivaju nelagodu i neprijatnost. Humor i satira služe da se deci na smešan način prikažu situacije kojih se srame – što će im mnogo značiti naročito ako kroz njih trenutno i sama prolaze – zaključuje ovaj autor.

Na vama je samo da zajedno sa detetom izaberete jednu knjigu i krenete u zabavnu pustolovinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike