Hoće li Vorhol prestići Da Vinčija? Legendarni portret Merilin Monro na aukciji

23.03.2022

09:01

0

Reč je o delu "Shot Sage Blue Marilyn" iz 1964. godine, koje je u vlasništvu Fondacije Tomasa i Doris Aman iz Ciriha

Hoće li Vorhol prestići Da Vinčija? Legendarni portret Merilin Monro na aukciji
profimedia-0672184764 - Copyright Portret Merilin Monro Endija Vorhola/Profiimedia

Legendarni portret Merilin Monro Endija Vorhola trebalo bi da dostigne 200 miliona dolara na aukciji kuće Kristi u maju. To je najviša procenjena vrednost nekog umetničkog dela svih vremena.

Reč je o portretu "Shot Sage Blue Marilyn" iz 1964. godine, koji je u vlasništvu Fondacije Tomasa i Doris Aman iz Ciriha.

Sav novac biće prosleđen u humanitarne svrhe, a Kristi navodi da je ovo najveća filantropska prodaja umetnina, još od aukcije Rokfeler centra 2018. godine.

Portret Merilin Monro Endija Vorhola/Profiimedia
 

Hoće li Vorhol prestići Da Vinčija?

- „Merilin“ bi mogla da postane najskuplja slika svih vremena - rekao je Aleks Roter, direktor upravnog odbora aukcijske kuće Kristi za umetnine 20. i 21. veka na konferenciji za medije.

Da bi se to dogodilo, učesnici aukcije trebalo bi da ponude više od 450,3 miliona dolara, koliko je koštao "Spasitelj sveta" (Salvator Mundi) Leonarda Da Vinčija 2017. godine.

Vrednost te slike je tada bila procenjena na 100 miliona dolara.

Prodaja je veliki test za tržište vrednih umetnina, budući da vrednost Vorholovih slika poslednjih godina opada, a ukus ljubitelja umetnosti naginje mlađim talentima.

Endi Vorhol Profimedia
 

Vorhol je 2021. generisao 347,6 miliona dolara na aukcijama, piše ArtNet, što je za 34 odsto manje nego 2015. godine.

Za to vreme, slike njegovog protežea Žan-Mišela Baskjata prodate su u ukupnoj vrednosti od 439,6 miliona dolara, što je slabiji rezultat jedino od Pikasa.

Brat i sestra Doris i Tomas Aman osnivači su čuvene galerije "Thomas Ammann Fine Art" u kojoj su bila izložena mnoga legendarna umetnička dela.

Kada je Tomas umro 1993. njegova sestra ostala je na čelu galerije, sve do smrti u aprilu prošle godine. Nije poznato da li će još neka dela iz njihovog fundusa biti ponuđena na humanitarnoj aukciji.

Profimedia
 

"Shot Sage Blue Marilyn" pripada seriji od pet slika, među kojima su još i verzije u crvenoj, narandžastoj i tirkiznoj boji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike