Nove kontroverze oko čuvenog Da Vinčijevog dela: Beč tvrdi da ima svog „Spasitelja sveta“ (FOTO)

07.03.2022

10:15

0

Portret Hrista je otkupljen 2005. godine za samo 1.500 dolara, da bi kasnije bio pripisan Leonardu i prodat po ceni od 450 miliona dolara, najvišoj ikad postignutoj za neku sliku

Nove kontroverze oko čuvenog Da Vinčijevog dela: Beč tvrdi da ima svog „Spasitelja sveta“ (FOTO)
Copyright Profimedia

Stručnjaci Muzeja umetničke istorije u Beču tvrde da je jedan od Hristovih portreta koji poseduju najverovatnije delo italijanskog renesansnog majstora Ticijana.

Stručnjaci su godinama proučavali taj rad, koji je ranije pripisivan nekom od Ticijanovih učenika, a sada su mu dali i naziv "Bečki Salvator Mundi", aludirajući na kontroverznu sliku Leonarda da Vinčija.

To delo, sa Hristom oslikanim u kompoziciji poznatoj kao "Spasitelj sveta", otkupljena je 2005. godine za samo 1.500 dolara, da bi kasnije bila pripisana Leonardu i prodata po ceni od 450 miliona dolara, najvišoj ikad postignutoj za neku sliku.

Slika “Salvator Mundi”/Profimedia
 

Sada iz bečkog muzeja kažu da imaju svog "Spasitelja", sa podjednako zanimljivom pričom, piše ArtNet.

Inače, taj Muzej umetničke istorije ima drugu najveću kolekciju Ticijanovih dela, manju jedino od one koja se čuva u muzeju Prado.

Ticijan je dao svoj pečat tradicionalnom predstavljanju „Spasitelja sveta“, koji obično prikazuje Hrista sa podignutom jednom rukom u znak blagosiljanja, dodavši hebrejski natpis iz Kabale na Isusovoj tunici, što sugeriše da je rad poručio hrišćanin blizak jevrejskim učenjima.

Takvo prilagođavanje slike zahtevima kupca čini verovatnijim da je reč o Ticijanovom delu, nego nekog od njegovih učenika, a stručnjaci su u to i poverovali, kada su uz pomoć rendgena otkrili da se na platnu nekada nalazila slika Device sa detetom.

Slika "Spasitelj sveta", Ticijan/Profimedia
 

Ta slika veoma liči na radove tog umetnika na istu temu, što bi značilo da bi "Spasitelj" mogao biti iz 1520. godine, pre nego 1530. kao što se ranije mislilo.

Iako je u mnogo boljem stanju, nego što je bio Leonardov "Salvator Mundi", i njoj je potrebna konzervacija jer su neke boje potamnele s vremenom, a neki delovi na nosu i kosi su iskrzani.

Stručnjaci muzeja se nadaju da će nakon restauracije potvrditi autentičnost Ticijanovog dela i trenutno prikupljaju sredstva za taj poduhvat.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike