Putin voli američku književnost: Jednu posebnu knjigu uvek drži na svom stolu

09.03.2022

06:30

0

„Oduvek sam voleo i strastveno čitao Džeka Londona i Ernesta Hemingveja“, izjavio je ruski predsednik

Putin voli američku književnost: Jednu posebnu knjigu uvek drži na svom stolu
profimedia-0145276395 - Copyright Vladimir Putin/Profimedia

Kada je 2011. godine svet čekao da sazna da li će se Vladimir Putin kandidovati za predsednika Rusije po treći put, tada aktuelni premijer dao je intervju za američki časopis "Outdoor life".

Medij specijalizovan za lov, ribolov i preživljavanje u prirodi verovatno je delovao kao odličan izbor njegovom PR timu koji je već gradio sliku Putina kao aktivnog sportiste i avanturiste.

Vladimir Putin/Profimedia
 

Putin je tada govorio o zaštiti životne sredine, analizirao mandate pojedinih američkih predsednika, ali i odgovorio na pitanje koje pisce najviše voli. Da li po savetu svog tima ili iskreno, Putin je u vrh liste stavio američke pisce - Ernesta Hemingveja i Džeka Londona, a onda i francuskog autora Žila Verna.

- Oduvek sam voleo i strastveno čitao Džeka Londona, Žila Verna i Ernesta Hemingveja. Likovi u njihovim knjigama, koji su hrabri i snalažljivi ljudi koji se upuštaju u mnogobrojne avanture, definitivno su oblikovali moj duh i raspalili moju ljubav prema prirodi - rekao je on svojevremeno.

Vladimir Putin/Profimedia
 

On je takođe izdvojio Hemingvejeva dela "Zbogom, oružje", "Za kim zvona zvone" i "Starac i more", iskazavši da gaji simpatije prema slomljenim i ranjenim protagonistima kao što su Frederik Henri, Robert Džordan i stari ribar Santijago. Na kraju je dao i sopstvenu preporuku američkim čitaocima - "Lovačeve zapise" od Turgenjeva i kratke priče o pirodi Mihaila Prišvina.

Dok svedočimo kako se užasna situacija u Ukrajini prelila na sve sfere života, te zbog političkih odluka ispaštaju i sportisti, i umetnici, mnogi su se setili ovog intervjua i trenutka koji je pokazao da čak i tradicionalni neprijatelji poput Amerike i Rusije mogu u umetnosti naći dodirne tačke.

Ljubitelj poezije

Putina su, inače, više puta pitali o knjigama. Jednom prilikom je rekao da je u mladosti bio primoran da čita mnoge stvari koje mu se nisu dopale, ali je poeziju Mihaila Ljermontova oduvek voleo. Ta knjiga je uvek na njegovom stolu jer mu pomaže da "skrene misli i da se nađe u drugačijem svetu - vrednom, lepom i interesantnom". U drugom obraćanju javnosti je analizirao i recitovao nekoliko stihova Ljermontove pesme "Zbogom, neumivena Rusijo".

Vladimir Putin/Profimedia
 

Sledećom prilikom je rekao kako mu je žena kupila knjigu poezije "Vino mudrosti", persijskog pesnika Omara Hajama.

- Pomaže mi u mnogim teškim situacijama. Preporučujem svima da kupe ovu knjigu - rekao je ruski predsednik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike