Najskuplja umetnička dela prodata na aukcijama u prošloj godini: Za jednu sliku više od 100 miliona dolara

01.01.2022

15:30

0

Tokom 2021. godine ostvareni su rekordni rezultati. Umetnine i druge dragocenosti prodati su u ukupnoj vrednosti za neverovatnih 15 milijardi dolara.

Najskuplja umetnička dela prodata na aukcijama u prošloj godini: Za jednu sliku više od 100 miliona dolara
profimedia-0639528993 - Copyright Foto: Profimedia

Kuća "Sotheby's" prodala je umetnine u vrednosti od 7,3 milijarde dolara, što je najbolji rezultat u 277 godina dugoj istoriji te kompanije, a u velikoj meri tome je doprinela prodaja bogate zbirke bivših supružnika Harija i Linde Meklou nakon razvoda, koja je dostigla cenu od neverovatnih 676 miliona dolara.

Pored najskupljih dela s kojima ćete se upoznati u produžetku ovog teksta, vredne pomena su i sledeće umetnine: "Drvene kolibe među maslinama i čempresima Vinsenta Van Goga (71,35 miliona dolara), "Jezerce sa lokvanjima" Kloda Monea (70,35 miliona dolara) i najskuplji nezamenljivi token (NFT) prodat u 2021. "Everydays: The First 5.000 Days" digitalnog umetnika Majka Vinkelmana, poznatog kao "Beeple".

1. Pablo Pikaso "Žena sedi pored prozora" (103,4 miliona dolara)

Najvrednije umetničko delo prodato ove godine je Pikasova slika "Femme assise pres d’une fenetre" ("Žena sedi pored prozora"), koje je u maju dostiglo cenu od 103,4 miliona dolara u aukcijskoj kući "Christie's".

To ju je učinilo petim delom velikog španskog umetnika prodatim za devetocifren iznos, a ujedno je i jedina slika u 2021. prodata po ceni većoj od 100 miliona dolara.

Slika jarkih boja prikazuje Pikasovu muzu Mariju Terezu Valter, a njena vrednost porasla je za 1.400 procenata otkako je 1997. prvi put prodata na aukciji za 6,8 miliona dolara.

Inače, od dela tog slikara, rekord drže "Žene iz Alžira", koje su svojevremeno prodate po ceni od impresivnih 179,4 miliona dolara.

2. Žan Mišel Baskijat "In This Case" (93,1 milion dolara)

Drugi najbolji rezultat godine postignut je u aukcijskoj kući Christie's koja je delo čuvenog umetnika Žana Mišela Baskijata iz 1983. prodala za 93,1 milion dolara.  
Reč je o poslednjoj slici Baskijatove trilogije "Lobanja", koju je stvarao između 1981. i 1983. godine.

Pored ove, iz te kolekcije samo je još jedna, neimenovana slika prodata na aukciji 2017. godine po ceni od 110 miliona dolara, što je najviša postignuta cena za neko delo ovog američkog umetnika.

"In This Case" nije dostigla tako veliki iznos, ali je kombinacija bogatih crvenih boja, simbolike Baskijatovog potpisa i naravno, čuvenog motiva lobanje, bila dovoljna da je učini jednom od najskupljih iz opusa ovog stvaraoca.

3. Sandro Botičeli "Portret mladića koji drži tondo" (92,18 miliona dolara)

Jedna od poslednjih slika Sandra Botičelija u privatnom vlasništvu našla se na aukciji u kući Sotheby's gde je postigla iznos od 92,18 miliona dolara.  

Delo na kom se najverovatnije nalazi Đovano Mediči, mlađi brat Botičelijevog mecene Lorenca Medičija, bilo je u vlasništvu čuvenog trgovca nekretninama Šeldona Soloua, koji je rad kupio za 1,3 miliona dolara 1982.  

To je ujedno i druga najskuplja slika starih majstora, a skuplji je bio samo Leonardov "Spasitelj sveta", koji je prodat za 450,3 miliona dolara.

4. Mark Rotko "No. 7" (82,47 miliona dolara)

Apstraktne slike Marka Rotka važe za neka od najvažnijih dela 20. veka.  
Njegovo delo "No. 7" pripadalo je pomenutoj kolekciji bivših supružnika Herija i Linde Meklou i prodato je po ceni od 82,47 miliona dolara.

Samo je jedna slika iz opusa ovog umetnika prodata po višoj ceni od te - reč je o slici "Narandžasta, crvena, žuta" iz 1961. koja je 2012. prodata za 86,8 miliona dolara.

5. Alberto Đakometi "Le Nez" (78,4 miliona dolara)

Još jedno delo iz kolekcije Meklou je neobična skulptura Alberta Đakometija koja je prodata po ceni od 78,4 miliona dolara.

"Le Nez" odnosno "Nos" inspirisan je primitivnom umetnošću i sastoji se iz jednostavnog kaveza sa čovekolikom glavom otvorenih usta sa dugačkim spiralnim nosem.

Inače, Đakometi važi za jednog od najuticajnijih vajara dvadesetog veka, a "Nos" je tek jedna od pet njegovih najskupljih skulptura. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike