Knjiga koju nije dočekala: Održana promocija monografije „Čarobna melanholija“ o Nedi Arnerić (FOTO)

08.03.2022

07:45

0

Njen život je bio toliko zanimljiv, da su je mnogi kritičari nazivali ''Širli Templ nekadašnje Jugoslavije“

Knjiga koju nije dočekala: Održana promocija monografije „Čarobna melanholija“ o Nedi Arnerić (FOTO)
NEDA MONOGRAFIJA 1 - Copyright Neda Arnerić, monografija "Čarobna melahnolija" Promo/FCS

Promocija monografije “Čarobna melanholija” o glumici Nedi Arnerić, autorke Anite Panić, održana je sinoć u punoj velikoj sali “Makavejev” u Jugoslovenskoj Kinoteci, pred mnogim istaknutim ličnostima dramske umetnosti.

- Imala sam sreću da Nedu Arnerić poznajem još iz perioda 90-ih godina kada je kao diplomirani istoričar umetnosti držala jednu fascinantnu galeriju Akril, koja je postojala punih 15 godina. Tu su se odigravale veoma uzbudljive izložbe, i ja sam dolazila da uživam u likovnoj umetnosti - rekla je novinarima autorka knjige Anita Panić pred sam početak promocije.

Anita Panić ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Panićeva je navela da se kasnije, tokom života, često susretala sa čuvenom glumicom, te da su započele druženje i mnogo razgovarale. Neposredno pred Nedinu smrt, Anita joj je saopštila da će raditi monografiju o njoj zbog čega je Arnerićeva bila veoma srećna.  

- Znala je da će biti objavljena monografija o njoj, ali nažalost nije je dočekala. Njen život je bio toliko zanimljiv, da su je mnogi kritičari nazivali ''Širli Templ nekadašnje Jugoslavije“ - napomenula je autorka.

To, kako je dodala, znači da je jedna devojčica od samo 13 godina započela svoju karijeru u filmu “San” (1966) Puriše Ðorđevića, dok je na naslovnoj strani knjige kadar iz ostvarenja istog režisera - “Podne” (1968).

Promocija monografije "Čarobna melanholija" o Nedi Arnerić ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

- Devojčurak od nepunih 15 godina ulazi u jedan ozbiljan filmski svet, odlazi na filmske setove, putuje po svetu. Mnogi ne znaju da je Neda imala i ozbiljnu međunarodnu karijeru, igrala je u američkom filmu “Šaft“, koji je bio kao neka vrsta Džejmsa Bonda, što je bilo popularno 70-ih godina prošlog veka. Glumila je u Rimu sa poznatim rediteljima, kao i u Francuskoj, ali je, kao sve velike zvezde sa ovih prostora, poput Ljubiše Samardžića ili Milene Dravić, odbila svu slavu Holivuda i Evrope. Smatrala je da pripada Jugoslaviji, ovde je bila dovoljno popularna, nije želela da ode u inostranstvo - istakla je Panićeva.

YouTube/Printscreen
 

Luksuzna monografija na 270 strana sadrži osam poglavlja i slikovito dočarava život i delo velike filmske zvezde Nede Arnerić (1953-2020), koja nas je iznenada napustila pre dve godine. Analitično i sa puno zanimljivih detalja, Anita Panić predstavila je život i bogato stvaralaštvo jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Snimila je više od 100 filmova, igrala u 40 predstava, realizovala i TV serije, i prema rečima Panićeve, na sva ta tri fronta je bila veoma uspešna, prava diva, dok je privatno bila veoma skromna, senzitivna i nežna.

Neda Arnerić, monografija "Čarobna melahnolija" Promo/FCS
 

Autorka je otkrila da je i tako poetičan naziv knjige preuzela od reditelja Miše Radivojevića, koji je u knjizi napisao tekst upravo tog naziva o Nedi Arnerić. Knjiga je koncipirana kroz veoma bogut opus na filmu, televiziji i pozorištu i kroz isticanje nagrada - dve “Zlatne Arene” u Puli, “Pavle Vuisić” za životno delo i mnoge druge.

Pozorišna rediteljka Milica Kralj i glumica Elizabeta Ðorevska prisetile su se rada sa Nedom Arnerić u dugovečnoj predstavi “Igra parova”, koja je bila na repoertoaru Beogradskog dramskog pozorišta punih 15 godina i odigrana 200 puta, i složile su se da “Neda ne može nikada zaista da ode odavde”.

Na platnu su se prikazivali inserti iz čuvenih ostvarenja sa Nedom Arnerić kao što su “Podne”, “Ko to tamo peva”, “Ispravi se, Delfina”, “Varljivo leto '68”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Haloa, praznik kurvi”, “Malo mnogo strastveno”, kao i “Višnja na Tašmajdanu” (1968), i upravo taj poslednji film je i prikazan u celini nakon završetka promocije monografije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike