Ljubiša Samardžić: Bez poljupca sa Milenom Dravić do svetskog rekorda

08.09.2021

18:45 >> 18:53

0

Legendarni Smoki i neprevaziđeni Šurda, preminuo je posle teške bolesti, na današnji dan 2017. godine

Ljubiša Samardžić: Bez poljupca sa Milenom Dravić do svetskog rekorda
Copyright Ljubiša Samardžić i Milena Dravić / Printscreen/Youtube

Legendarni glumac Ljubiša Samardžić Smoki napustio nas je na današnji dan 2017. u 81. godini. Ostavio je nezaboravne uloge na televiziji i filmskom platnu koje će ostati urezane u istoriju kinematografije, ali i u srcima publike.

Samardžić je rođen 19. novembra 1936. godine u Skoplju, u porodici rudara. Vodi poreklo sa Krivošija, odakle se njegov otac dvadesetih godina prošlog veka odselio u potrazi za boljim životom.

Kad je imao samo devet godina ostao je bez oca, pa je njega brata i sestru na put izvela majka Radmila. Posle takvog iskustva, govorio je da siromaštvo nije najstrašnija stvar na svetu.

Ljubiša Samardžić ATAImages/Antonio Ahel

Još u gimnaziji, povremeno je radio da bi izdržavao porodicu. Tokom školskih raspusta radio je kod ujaka koji je imao radnju za popravku pisaćih mašina, bio je portir u hotelu Srbija, radio je kod svoje majke u poslastičarnici, gde je bio glavni radnik – donosio je led i pravio sladoled.

Kako je pričao u nekim intervjuima, nije voleo da se tuče ali ga je dok je bio mlad pratio glas razbojnika. Jedan u nizu njegovih nezgodnih poslova bio je obezbeđenje igranki. Kako je trenirao boks, u bokserskoj školi Brace Lozanovića, u polu-teškoj kategoriji bio je poznat i po jakom udarcu. Dobijao je nezahvalnu ulogu obezbeđenja, ulogu “čistača” čiji je posao bio da zavodi red i mir, da deli pravdu svađalicama. Ponekad je nevoljno morao, kako je pričao, nekoga i da prebije.

– Posle takvih incidenata uvek mi je bilo teško, bilo mi je krivo što sam bio u takvoj situaciji, da tako nešto i uradim, ali morao sam jer je to bio moj izvor prihoda da se zaradi pokoji dinar – govorio je Samardžić.

Ljubiša Samardžić / Printscreen/Youtube/Aljazeera

Studirao je pravo, a onda je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov talenat je otkriven veoma rano, i dobio je stipendiju za studije kod Bojana Stupice u Ateljeu 212. Ipak, film ga mnogo više privlači, pa debituje 1961. godine u ostvarenju “Igre na skelama”.

Pažnju kritike privukao je već sledećom ulogom šarmantnog nespretnjakovića u “Prekobrojnoj” Branka Bauera, 1962. godine, gde igra sa Milenom Dravić, a status nove zvezde jugoslovenskog filma učvrstio je godinu dana kasnije filmovima “Peščani grad”, “Dani Aleksandra Petrovića” i “Desant na Drvar”.

Bio je jedan od najboljih i najčuvenijih srpskih i jugoslovenskih glumaca, a radio je i kao reditelj i producent. Nadimak mu je bio Smoki, po ulozi koju je tumačio u pomenutom filmu “Peščani grad” 1962. godine.

Ljubiša Samardžić /YouTube/Printscreen

Ogromnu popularnost mu je donela saradnja sa Milenom Dravić i režiserom Purišom Đorđevićem. Za film “Jutro”, gde je tumačio lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, u kome opet igra sa Milenom, nagrađen je Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji, 1967. godine. Jedini je srpski glumac ovenčan ovim prestižnim priznanjem.

Milena Dravić i Ljubiša Samardžić

Bili su jedan od najpopularnijih i najpriznatijih filmskih parova bivše Jugoslavije. Prvi njihov zajednički film bio je “Prekobrojna” reditelja Branka Bauera.

Ljubiša Samardžić / YouTube/Printscreen

Odigrali su više od 25 uloga u kojima su glumili muža i ženu, što je jugoslovenski, evropski, čak i svetski rekord. Ruka reditelja i scenariste ih je uzastopno spajala. Zanimljivo je da tokom 20 godina snimanja u više od 25 filmova, kao par, nisu se nijednom poljubili. Svi su bili svesni da gluma Milene i Ljubiše, kao neposrednog para, ne može da bude promašaj. Glumili su u kultnim ostvarenjima kao što su “Nije lako sa muškarcima”, “Razvod na određeno vreme”, “Predstava Hamleta u selu Mrduša donja”, “Bitka na Neretvi”, “Sutjeska”, “Policajac sa Petlovog brda”…

Ljubiša Samardžić i Milena Dravić / Printscreen/Youtube

Karijera

Ljubiša Samardžić je tokom pedeset godina velike karijere glumio glavne i veće sporedne uloge u više od sedamdeset filmova različitih žanrova, najčešće u ratnim i komedijama, a kasnije i u delima društvene problematike kao što su “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Smrt gospodina Goluže”, “Život je lep”, “Kuća pored pruge” i drugim. Pamte se i njegove uloge u filmovima “Povratak otpisanih”, “Valter brani Sarajevo”, “Partizanska eskadrila”, “Boško Buha”, “Orlovi rano lete”, “Moj tata na određeno vreme” i mnogim drugim.

Ljubiša Samardžić / YouTube/Printscreen

Naklonost publike stekao je isključivo na filmu, jer je, kako je i sam govorio, igrao kod skoro svih jugoslovenskih reditelja. Na televiziji je nastupao relativno malo, ali je imao glavne uloge u četiri značajne televizijske serije: “Kuda idu divlje svinje”, “Dimitrije Tucović”, “Vruć vetar” i “Policajac sa Petlovog brda”. Posebno se izdvaja serija “Vruć vetar” u kojoj je maestralno odigrao lik Borivoja Šurdilovića Šurde, koji je, bez dileme, jedan od najomiljenijih likova u istoriji televizije, čija slava traje i danas.

Od 2000. godine bavio se filmskom režijom, pa je režirao sedam dugometražnih filmova i dve televizijske serije. Njegov prvi dugometražni film “Nebeska udica” prikazan je u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala.

Ljubiša Samardžić / YouTube/Printscreen

Tokom duge karijere osvojio je mnoštvo značajnih nagrada, a sva priznanja i diplome glumac je poklonio Jugoslovenskoj kinoteci, februara 2014. godine. Legat je predstavljen javnosti dve godine kasnije, kada je i snimio autobiografski film pod nazivom “Panta rei”.

Porodica 

Živeo je u skladnom braku sa suprugom Mirjanom, ali je, nažalost, doživeo da izgubi sina Dragana, koji je preminuo u 34. godini, nakon borbe sa leukemijom. Mira i Ljubiša imaju i ćerku Jovanu. Sinovljevu smrt nikada nije preboleo, i kako je svedočio u pomenutom dokumentarcu, i dalje je često “razgovarao” sa svojim Gagom, govorio mu kako odrastaju njegova deca…

Ljubiša Samardžić i supruga Mirjana / Printscreen/Youtube/RTS

Iz najstrašnijeg životnog košmara trgla ga je, po njegovim rečima, supruga Mira, rekavši mu: “Čoveče, život je smrt, upamti to! Nastavi da radiš, jer ćeš u tome naći smisao opstanka.” I bila je u pravu, pričao je Ljubiša.

Legendarni Smoki i neprevaziđeni Šurda, preminuo je posle teške bolesti, 8. septembra 2017. godine, u 81. godini. Kremiran je i sahranjen na Novom groblju u Beogradu. Iako je trebalo da počiva u Aleji zaslužnih građana, njegova želja je bila da počiva pored sina, u porodičnoj grobnici. Poslednju ulogu ostvario je 2013. godine u filmu “Miris kiše na Balkanu”.

Ljubiša Samardžić sa suprugom Mirjanom / Antonio Ahel/ATAImages

– Ja sam u stvari čovek iz rudarske porodice, koji smatra da je taj rudarski hleb zaista težak. Znam da sam kao dete upamtio nešto veoma značajno, a to je poštovanje čoveka po svaku cenu i požrtvovanje za svakoga. Uvek sam u igru unosio srce i iskrenost, želeći po svaku cenu da mi se to vrati. Na sreću, ta moja iskrenost je bila presudna da imam veliki, ogroman kredibilitet kod autora i kod kolega – govorio je Ljubiša Samardžić.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike