Sve tajne Nede Arnerić: Promocija monografije „Čarobna melanholija“ u Jugoslovenskoj kinoteci

03.03.2022

14:14

0

Autor: Dejan Ćirić

Knjigu čini osam poglavlja u kojima se analitično i sa puno zanimljivih detalja predstavlja život i stvaralaštvo jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije

Sve tajne Nede Arnerić: Promocija monografije „Čarobna melanholija“ u Jugoslovenskoj kinoteci
Copyright YouTube/Printscreen

U ponedeljak, 7. marta u 19 časova, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke, biće održana promocija monografije o Nedi Arnerić “Čarobna melanholija” autorke Anite Panić, koju je objavio Filmski centar Srbije.

Na promociji će govoriti filmski reditelji Lordan Zafranović i Dejan Karaklajić, pozorišna rediteljka Milica Kralj, glumac Svetozar Cvetković, urednik izdanja Miroljub Stojanović i autorka Anita Panić.

Ova luksuznа monografija na 270 strana dočarava život i delo velike filmske zvezde Nede Arnerić. Knjigu čini osam poglavlja u kojima je analitično i sa puno zanimljivih detalja Anita Panić predstavila život i stvaralaštvo jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Monografija "Čarobna melanholija" Promo/FCS
 

Detaljno i sa obiljem arhivske građe rasvetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera Nede Arnerić. Ovu monografiju uzbudljivom čine i svedočenja njenih kolega sa kojima je svojevremeno delila kadar u tim delima. Knjiga je obogaćena i brojnim arhivskim fotografijama, od kojih su neke malo poznate široj javnosti. Urednik izdanja je Miroljub Stojanović, a dizajner Borut Vild.

Neda Arnerić je u karijeri dugoj skoro pola veka igrala u 40 pozorišnih predstava i preko stotinu filmova. Prvu ulogu dobila je sa samo 13 godina, u filmu “San” Puriše Đorđevića. Samouvereno je vladala kadrom, a kamera ju je naprosto obožavala, da bi već sa 15 godina, u tinejdžerskom hitu “Višnja na Tašmajdanu”, postala prava domaća zvezda.

Profimedia
 

Njen glumački talenat i harizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti i stranci, te je brzo usledila i međunarodna karijera. Iako veoma mlada, donela je odluku da joj ne treba veliki novac i svetska slava, već se opredelila da ostane u svojoj zemlji. Srebrna i Zlatna arena u Puli i Nagrada za životno delo “Pavle Vuisić”, bile su dokaz njene glumačke posvećenosti.

Anita Panić je dugogodišnja televizijska autorka, dokumentaristkinja i spisateljica. Karijeru  je započela na Radio Beogradu kao autorka emisija iz kulture, pisala je kratke priče i scenarija za radijski program. Članica je Udruženja filmskih umetnika Srbije i radi kao slobodni umetnik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike