Goran Nikolić za 24sedam o filmu "Heroji": Napravili smo potpuno obrnutu priču od Šotrinog „Boja na Kosovu“ (FOTO)

28.02.2022

09:01

0

Dijaloga između glavnih likova koje igraju Mladen Sovilj i dečak Todor Jovanović nema, a narator je Žarko Laušević

Goran Nikolić za 24sedam o filmu "Heroji": Napravili smo potpuno obrnutu priču od Šotrinog „Boja na Kosovu“ (FOTO)
fest_premijera_heroji_27022022_0056 - Copyright Premijera filma "Heroji" na Festu ATA Images/Amir Hamzagić

Dok se u jednom kraju grada sinoć odigravala prava “bitka” između starih rivala Partizana i Zvezde, a mnogi strepeli za rezultat, na drugom kraju prestonice, u Kombank dvorani, u pomalo akustičnoj atmosferi, neuobičajenoj za premijere, prvi put je u okviru 50. Festa prikazan domaći film “Heroji”. 

Film se bavi Kosovskim bojem na jedan drugačiji način. Dijaloga između glavnih likova kojeg igraju Mladen Sovilj i dečak Todor Jovanović nema, a narator je Žarko Laušević. Uoči same premijere posetioci su mogli da se slikaju sa mačem i štitom koji je korišćen u filmu, a koristio ga je i Laušević  u “Kosovskom boju”.

Goran Nikolić, scenarista i reditelj ovog filma kaže za 24sedam da je cilj bio da se napravi potpuno obrnuta priča od sada već kultnog filma Zdravka Šotre. Dok su tražili rekvizite za film, pronašli su mač i štit, za koji se ispostavilo da ga je koristio Laušević kao Miloš Obilić.

Premijera filma "Heroji" na Festu ATA Images/Amir Hamzagić
 

S obzirom na to da u filmu nema dijaloga, onda se kao prirodno rešenje nametnulo da narator bude Laušević kao prvi sinonim za film o legendarnom boju. Međutim, pošto bi svako najverovatnije očekivao da Žarko priča kao Miloš Obilić, koji je preživeo bitku, onda je ekipa filma rešila da to  bude potpuno supotno, a prema tvrdnjama reditelja Laušević se savršeno snašao i u novoj ulozi.

Nikolić kaže da ga nije zanimao sam događaj bitke već vremenski vakum između Boja na Kosovu i tih šest - sedam decenija kasnije, kada je Srbija počela da ulazi u vazalni odnos prema Turcima. U filmu je, kako ističe, tragao za spektakularnim u nespektakularnim momentima.

Premijera filma "Heroji" na Festu ATA Images/Amir Hamzagić
 

- Kad sam razmišljao o tome kakav je uopšte istorijski film koji se bavi srednjim vekom kod nas, video sam da ima puno više pozitivnih primera za Prvi i Drugi svetski rat. Kad sagledamo srednji vek od filma “Boj na Kosovu” do serije “Nemanjići”, vidimo da se sve previše oslanja na dijaloge i monologe likova koji su demagoški i u kojima ljudi ne vode neke normalne razgovore, već  pričaju u nekim sentencama i poslovicama - objašnjava reditelj filma, dodajući da je cilj približiti film običnom čoveku jer se on i bavi običnim ljudima  - herojima.

Prema njegovim rečima da bi neko postao heroj ne treba ništa spektakularno da napravi, ponekad je dovoljno nekome samo jednim gestom ili jednom rečenicom da osvežimo život i damo mu potpuno novi smisao.

Premijera filma "Heroji" na Festu ATA Images/Amir Hamzagić
 

A ko su danas heroji?

- Heroj je danas svako ko uspe da u ova nehumana i materijalistička orijentisana vremena nađe neki momenat ljudskosti i da ima strpljenja i duše za nekog drugog - ističe Nikolić koji je od raspoložene publike sinoć dobio gromoglasan apaluz, zajedno sa ostalom ekipom filma.

Ono što sa sigurnošću već sada možemo da kažemo je da smo dobili jedan savremen film koji se bavi prošlošću.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike