Predstavljamo filmove koje možete pogledati samo na Festu: Ostvarenja koja ne treba propustiti (I deo)

17.02.2022

12:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Na ovogodišnjem, jubilarnom 50. izdanju, izdvajaju se značajni naslovi čije će prikazivanje biti priređeno isključivo na projekcijama u okviru festivala

Predstavljamo filmove koje možete pogledati samo na Festu: Ostvarenja koja ne treba propustiti (I deo)
FEST PLAKAT CROP - Copyright Promo/Fest

Tradicionalno, određeni filmovi mogu se pogledati samo na FEST-u i neće se prikazati kasnije u bioskopima. Na ovogodišnjem 50. FEST-u izdvajaju se značajni naslovi čije će prikazivanje biti priređeno isključivo na projekcijama u okviru festivala. Među naslovima koji se mogu pogledati samo na FEST-u naći će se:

Pica od sladića”, film nominovan za nagradu Oskar za najbolju režiju, najbolji film i najbolji originalni scenario, koji je režirao Pol Tomas Anderson, a u kome igraju, između ostalih, Šon Pen, Tom Vejts i Bredli Kuper.

Film "Pica od sladića" Promo/Fest
 

Dan majke” je drama koja dolazi iz Velike Britanije, prikazana na festivalu u Kanu. Zapažene uloge tumače Olivija Kolman, Kolin Firt, Glenda Džekson.  Rediteljka je Eva Hason. U ovom ostvarenju radnja se dešava u proleće 1924. godine, kada mlada sobarica Džejn radi kod Nivensovih, para koji je izgubio sina u Prvom svetskom ratu. Ona ima ljubavnu aferu sa Polom, sinom Nivensovih komšija, koji se vratio sa fronta i ima snažan osećaj krivice preživelog.

Film "Dan majke" Promo/Fest
 

Irsko-britansko-poljski film “Vuk” sa Lili Rouz Dep i Džoržom Mekajem, govori o Džejkobu koji veruje da je vuk zarobljen u ljudskom telu. Kada ga porodica pošalje na lečenje, on biva podvrgnut ekstremnim oblicima terapije. Nakon što upozna misterioznu devojku koja misli da je divlja mačka, i dok njihovo prijateljstvo prerasta u zaljubljenost, Džejkob je pred izazovom: da li da se odrekne pravog sebe zbog ljubavi? Film je prikazan na festivalu u Torontu.

Film "Vuk" Promo/Fest
 

Rumunski film “Plavi mesec”, koji je osvojio Zlatnu školjku za najbolji film na festivalu u San Sebastijanu, režirala je Alina Grigore. U ovom ostvarenju glavni lik je Irina koja se bori da stekne visoko obrazovanje i da pobegne od svoje disfunkcionalne porodice. Dvosmisleno seksualno iskustvo će podstaći njenu nameru da se bori protiv nasilja u svojoj porodici.

Film "Plavi mesec" Promo/Fest
 

 “Crvena raketa” je komedija o životima na margini američkog društva. Reditelj, scenarista i montažer je Šon Bejker.  Ovaj film je imao zapažena prikazivanja na festivalima u Kanu i San Sebastijanu i bavi se porno glumcem Mikijem koji je propao u Los Anđelesu i odlučuje da se vrati u rodni gradić u Teksasu, ali tamo niko nije srećan što ga ponovo vidi.

Film "Crvena raketa" Promo/Fest
 

Američka drama “Džokej” ovenčana je nagradama na festivalima, među kojima su specijalno priznanje žirija za glumu (Klifton Kolins mlađi) na Sandens festivalu i Specijalno priznanje na festivalu u Cirihu. Klint Bentli je scenarista, reditelj i producent ovog ostvarenja. Film govori o iskusnom jahaču Džeksonu Silvi, koji je izdržao decenije trka na konjičkoj stazi, a zbog pogoršanja zdravlja suočava se sa poslednjom sezonom u ovom sportu. Uz pomoć Rut i novog konja koji obećava, Džekson počinje da se priprema za poslednje  prvenstvo u karijeri, razmišljajući o svom nasleđu.

Film "Džokej" Promo/Fest
 

Film iz Nemačke, “Ispovest varalice Feliksa Krula” režirao je Detlev Buk koji takođe potpisuje i scenario. Ovo je ekranizacija istoimenog romana Tomasa Mana. Radnja se odvija u Parizu, početkom 20. veka.

Film "Ispovest varalice Feliksa Krula" Promo/Fest
 

Feliks Krul je zgodan mladić koji ima izuzetan dar da se transformiše i prilagodi kako bi ostvario cilj da dosegne višu društvenu lestvicu. Dok radi u luksuznom hotelu on se upliće u ljubavni trougao u kojem spoznaje najveću priliku da napreduje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike